Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

Miroslav Kalousek před jednáním výkonného výboru TOP 09 foto:  Petr Topič, MAFRA

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce napsal, že se dopustil chyby, když do stanov nezanesl právo zakladatele ji zase rozpustit. Rozčílilo ho odvolání ministryně pro vědu a výzkum Heleny Langšádlové. „Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné,“ řekl iDNES.cz Kalousek.
  11:27aktualizováno  11:57

Na sociální síti X volil předtím ještě tvrdší slova. „Způsob, kterým Markéta Pekarová Adamová navezla Helenu Langšádlovou do předem prohrané bitvy, je hnusný. A když Helena Langšádlová dokázala téměř nemožné a z předem prohrané bitvy uhrála nerozhodný výsledek, je její odstřel ještě hnusnější. Neférový takovým tím primitivním ‚holčičím‘ způsobem,“ rozohnil se Kalousek.

Místopředsedové TOP 09 se podle něj ukázali jako srabi. „Nikomu z nich se to nelíbilo. Leč všichni to odmávali,“ napsal.

„Nezbývá mi než přijmout odpovědnost a přiznat vinu: Dopustil jsem se zásadní chyby, když jsem opomněl do stanov TOP 09 napsat právo zakladatele to zase rozpustit, když to opustí všechny zbytky ideových priorit a obyčejné hrdosti a důstojnosti. Promiňte mi to, prosím. Nebude se to opakovat,“ svěřil se na síti X Kalousek.

Když mu redaktor iDNES.cz namítl, že se nic takového ani nemůže opakovat, i kdyby chtěl, že podruhé založit TOP 09 nemůže, jedině kdyby chtěl založit zcela jinou stranu, a položil zakladateli vládní partaje otázku, zda něco takového udělat chce, Kalousek odvětil: „Nechci. Ale možná budu muset. Těch propadlých hlasů je škoda…“

Slova o tom, že možná bude muset založit novou stranu, o čemž se už delší dobu spekuluje, nechtěl Kalousek v úterý dále rozvádět.

To, že opomněl do stanov TOP 09 napsat právo zakladatele stranu zase rozpustit, označil za jasnou nadsázku. „Nic takového ani udělat nejde,“ řekl. Zákon o politických stranách hnutích nic takového neumožňuje.

Svými vyjádřeními, jimiž se zastal političky, která opouští vládu, i tak znovu přiživil spekulace, zda a kdy se pokusí založit novou stranu, jež by dokázala oslovit zklamanou část pravicových voličů vládní pětikoalice.

V úterý širší vedení TOP 09 podpořilo, aby kandidátem do vlády místo Langšádlové byl Pavel Tuleja, jenž je nyní prorektorem pro strategii a komunikaci Slezské univerzity v Opavě, kterou před tím od roku 2015 osm let vedl.

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...