Spojte se s námi


Fortuna liga

Statistika: Změnila něco nadstavba Fortuna ligy? Ve skupině o titul si pomohla pouze Viktoria Plzeň, skupina o udržení nabízí větší drama

Nadstavba Fortuna ligy je tu s námi již od sezony 2018/2019. V té době dominovala našim končinám Slavia Praha. V poslední době se však boj o vítěze nejvyšší české ligy díky vzestupu Sparty Praha vyrovnává a nabízí na jaře velmi zajímavé zápasy. Co nám nadstavba přinesla?

Publikováno

dne

Nadstavba Fortuna ligy je tu s námi již od sezony 2018/2019. V té době dominovala našim končinám Slavia Praha. V poslední době se však boj o vítěze nejvyšší české ligy díky vzestupu Sparty Praha vyrovnává a nabízí na jaře velmi zajímavé zápasy. Co nám nadstavba přinesla?

500 Kč od Fortuny

Za kolik si zahraješ tolik dostaneš

Vsadit si
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fortuna liga 2018/2019

Po 30 ligových kolech kralovala Fortuna lize Slavia Praha, která se těšila z náskoku 4 bodů na Viktorii Plzeň. Během následujících 5 zápasů svůj náskok ještě o jeden bod navýšila a slavila titul. V tomto ročníku nadstavba nic nezměnila, když všech 6 týmů ve skupině o titul zakončilo sezónu na stejném místě, co po úvodních 30 zápasech.

Ani ve skupině o udržení se nic zásadního nestalo. Poslední tři týmy zůstaly na stejných pozicích, i když Příbram se skoro dokázala dostat z barážového 14. místa. Dohnala totiž Bohemians a oba týmy zakončily sezonu se 40 body. Pražský klub tak byl jediným, u koho nadstavba něco změnila

1 změna co do umístění týmů oproti základní části

Fortuna liga 2019/2020

Další ročník, v němž dominovala Slavia, která v nadstavbě ještě zvýšila svůj náskok před Plzní. Ani tentokrát ve skupině o titul nenastaly změny. Snad jen krom toho, že bylo k vidění jedno derby pražských S navíc.

Ve skupině o udržení byl příběh stejný. Kdo by čekal, že poslední týmy v ligové tabulce budou srdnatě bojovat o body, tak se pletl. Příbram, Opava, Karviná, Zlín, Teplice i Sigma Olomouc zůstaly po nadstavbě na svých pozicích.

Žádná změna oproti základní části

Fortuna liga 2020/2021

Nadstavbovou část ligy zrušila v sezoně 2020/2021 pandemie koronaviru. Ligu tak s přehledem vyhrála opět Slavia, a to bez jediné porážky. Výrazně se zvedla Sparta, která zakončila sezonu ve skvělé formě, ovšem s propastnou 12 bodovou ztrátou na čelo.

Fortuna liga 2021/2022

Tento ročník už byl poněkud zajímavější, když po 30 zápasech měla na svém kontě vedoucí Slavia 73 bodů a druhá Viktoria 72 bodů. Posledních 5 duelů tak poprvé přineslo ve skupině o titul změnu, když plzeňský celek dokázal vybojovat 13 z 15 možných bodů, zatímco sešívaní pouze 5 bodů. Zbytek týmů zůstalo na stejné pozici.

I boje o záchranu nabídly skvělou podívanou, když bylo mezi 12. a 15. místem rozdíl 3 bodů. Skvělou formu chytly Pardubice, které se dostaly až na pomyslné první místo této skupiny. Přitom zakončily základní část předposlední. Na 15. místo naopak putovaly Teplice.

4 změny oproti základní části

Fortuna liga 2022/2023

Tato sezona nabídla taktéž napínavý boj o titul, když po základní části se těšila Sparta ze 68 bodů, zatímco Slavia ze 66. Jenomže rozhodující vzájemný duel vyhrál letenský tým a závěr sezony už mohl vypustit. Oba pražské týmy sice získaly stejný počet bodů a Slavia měla dokonce lepší skóre (76:33 – 98:31), ale titul brala Sparta.

I skupina o udržení opět nabídla napínavé souboje, když se opět většina týmů pohybovala v rozmezí několika málo bodů. Nakonec ovšem skončily tři poslední týmy poslední, když se pouze Zbrojovka Brno dostala ze 14. místa na poslední 16. V tomto případě nezůstal kámen na kameni.

6 změn oproti základní části

Zdroj: Fortuna liga

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.