Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Cimický u soudu opět nepřítomen. Jednání pokračuje výslechy poškozených žen

Psychiatr Jan Cimický u prvního soudního stání. (4. ledna 2024) foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Obvodní soud pro Prahu 8 pokračuje v projednávání případu psychiatra Jana Cimického, který je obžalovaný ze znásilnění a vydírání. Vyslýchá poškozené ženy, všechny si podle soudce Petra Nováka přejí vypovídat bez přítomnosti veřejnosti. Šestasedmdesátiletý psychiatr se zúčastnil pouze prvního hlavního líčení, kdy odmítl, že by se dopustil znásilnění či jakéhokoli sexuálního nátlaku. Z dalších jednání, včetně toho úterního, se omluvil.
  11:41

Poškozené ženy začaly před soudem vypovídat minulý týden v úterý. I jejich výslechy se uskutečnily za zavřenými dveřmi. Jako poškozená vypovídala například moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová, novinářům po svém výslechu řekla, že je podle ní důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je zpochybňovat.

Obžaloba se týká 39 skutků, kterých se Cimický podle státní zástupkyně Martiny Adámkové dopustil mezi lety 1979 a 2019. Podle obžaloby šlo především o pacientky Psychiatrické nemocnice Bohnice a klientky centra duševního zdraví Modrá laguna, které psychiatr otevřel v 90. letech po odchodu z Bohnic.

Žalobkyně tvrdí, že Cimický dívky osahával, líbal, s některými prováděl i jiné sexuální praktiky. Mezi poškozenými jsou také studentky, některým dívkám nebylo v dané době 18 let.

Adámková Cimického viní z 35 případů vydírání a čtyř znásilnění, různá právní kvalifikace souvisí se změnou trestního zákoníku v roce 2009. Požaduje pro něj tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese.

Cimický obžalobu popírá. V lednu při zahájení hlavního líčení odmítl, že by se dopustil znásilnění či jakéhokoli sexuálního násilí nebo nátlaku. Řekl, že jeho jednání bylo vždy vedeno s cílem léčit pacienta. Kritizoval také postup policie k jeho současným i bývalým pacientům, byl podle něj necitlivý.

U soudu od počátku roku vypovídala řada svědků, většina z nich rovněž za zavřenými dveřmi. Veřejně vypovídal například bývalý ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Zdeněk Bašný. Uvedl, že odchod Cimického z léčebny souvisel s obtěžováním pacientek. Soud vyslechl i lékařky a zdravotní sestry z centra Modrá laguna, vypověděly, že o žádném obtěžování neslyšely ani se jim pacientky s ničím podobným nesvěřily.

Před veřejností také vypovídali znalci z oboru psychologie a psychiatrie, kteří o Cimickém zpracovali znalecký posudek. Psycholog uvedl, že Cimický netrpí duševní poruchou, má ale různá osobnostní specifika – sníženou empatii, klade důraz na vlastní význam či výjimečnost.

Znalec z oboru psychiatrie vypovídal u soudu v lednu, podle něj má Cimický rysy narcistní poruchy osobnosti. Takový člověk podle znalce prosazuje své cíle na úkor ostatních.

Autoři: ,