TOPlist

Číňané okopírovali Cybertruck! Automobilka Dongfeng ukázala první prototyp, je extrémně ošklivý

Dongfeng cybertruck
  • Novinka aktuálně nese pracovní označení 2024 Concept Pickup Truck, dle některých zdrojů ale bude disponovat výkonem 1305 koní 
  • Z hlediska designu se jasně jedná o inspiraci Cybertruckem Elona Muska, v detailech se ale vůz liší 
  • Na střeše najdeme integrovaný stan pro pobyt v přírodě a přídi i zádi vévodí světelné pásy s možností zobrazení textu 

Ačkoliv názory na nové čínské elektromobily, které se valí do Evropy, se mohou různit, jejich přítomnost je nutno brát v potaz. Originalita nebo kvalitní zpracování možná někdy schází, pro mnohé je ale stěžejní cena, která je u těchto vozů bezkonkurenční. Jedna z těchto značek, jejíž vozy u nás zakoupíte poměrně bez problémů, je Dongfeng. Zájem vzbudila na pekingském autosalonu prezentací své verze Cybertrucku.

Inspirace vozem značky Tesla zde není nijak skrývána, každopádně některým se alespoň z hlediska designu zamlouvá dokonce více než originál. S názvem si čínská automobilka nedělala žádné vrásky a nový vůz označuje jednoduše jako 2024 Concept Pickup Truck. Na první pohled je vidět integrovaný střešní stan, a ačkoliv vůz kopíruje tvar Cybertrucku, v detailech je více zaoblený a má také mnohem více detailů.

Na podbězích kol jsou vidět LED pásky a zrcátka jsou nahrazena kamerami, bohužel z fotek není zřejmé, jak si výrobce poradil s řešením stěrače, který byl u Cybertrucku velkým tématem. Přední i zadní světelné pásy v sobě zároveň ukrývají displej. Ten může zobrazovat textové informace. Dle čínských zdrojů má mít vůz výkon 1305 koní, bohužel tyto informace nemáme ověřené od výrobce a celkově zatím mnoho oficiálních dat o tomto voze chybí, obrázek si tedy můžeme udělat pouze ze zveřejněných fotografií.



První dojmy z Tesla Cybertruck



Nepřehlédněte

Prohlédli jsme si Cybertruck. Naživo je gigantický a budí emoce

Unikát, nebo první z mnoha kopií?

Otázkou zůstává, jestli se nyní Cybertruck stane jakýmsi ukazatelem trendu a také další výrobci budou napodobovat styl tohoto poměrně nevšedního elektromobilu. Minimálně u asijských automobilek tento scénář můžeme očekávat. Otázkou zůstává, jestli se jim podaří tento vůz vylepšit alespoň v některých detailech, které Elon Musk a jeho společnost zanedbali, nebo se bude jednat o kopie, které možná zaujmou vzhledem, funkčností se ale nebudou americké předloze ani přibližovat. To ukáží až reálné testy na silnicích.

Autor článku Adam Bělunek
Adam Bělunek
Baví mě Apple, kvalitní audio-video technika a obecně chytrá řešení, která fungují. Volné dny se snažím trávit na kole v bikeparcích a trailcentrech, nebo na horách s batohem na zádech. Užívám si dobrou hudbu, občas zajímavou knihu a rád cestuji.

Kapitoly článku