Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
30. dubna 2024 12:22
Čas čtení 1:09

Pálení čarodějnic v Praze a středních Čechách bez ohně. Podívej se, jaká platí pravidla

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pálení čarodějnic v Praze a středních Čechách bez ohně. Podívej se, jaká platí pravidla
Zdroj: HZS / ilustrační obrázek

Na základě varování meteorologů před vysokým rizikem vzniku požárů byla v Praze a Středočeském kraji zavedena přísná opatření upravující rozdělávání otevřených ohňů. Vyhláška se dotkne pálení čarodějnic, které se tradičně koná 30. dubna.

V hlavním městě je od úterý 30. dubna do čtvrtka 2. května zakázáno rozdělávání ohňů v místech, kde je vyšší riziko vzniku požárů. Jedná se o lesní porosty a jejich okolí, lesoparky, zahrady a jiné potenciálně nebezpečné porosty. Zakládání ohně je zakázáno také v okolí skladů sena a slámy či na plochách zemědělských kultur, které mohou snadno vzplanout. Informuje o tom server E15

30. dubna 2024 9:53 Čas čtení 0:42 Kvůli extrémním vedrům byly na Filipínách uzavřeny školy. Oblastí se šíří nebezpečná horečka Kvůli extrémním vedrům byly na Filipínách uzavřeny školy. Oblastí se šíří nebezpečná horečka

Na uvedených místech je zakázáno rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně (včetně pálení klestí), používání jakýchkoli pyrotechnických výrobků, kouření (kromě elektronických cigaret) a používání lampionů či dalších zdrojů otevřeného ohně, jako jsou pochodně. 

Středočeský kraj svojí vyhláškou upravuje pravidla pro oslavy pálení čarodějnic na svém území. Od 30. dubna do 1. května tak platí úplný zákaz rozdělávání ohňů na volných prostranstvích v rizikových místech, který může být prodloužen. Při oslavách je také zakázáno používání zábavní pyrotechniky, vypouštění lampionů štěstí a používání vody určené pro hašení požárů k jiným účelům. Zakázán je také vjezd motorových vozidel na lesní a polní cesty, výjimku mají vlastníci a uživatelé při obhospodařování pozemků. 

Výstraha před požáry platí na většině území

Výstrahu před vznikem požárů vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí. Vysoké riziko platí na většině českého území kromě Zlínského, Olomouckého, Moravskoslezského kraje a krajního jihozápadu a západu Čech. Riziko pravděpodobně pomine s příchodem srážek v pátek 3. května. 

V pondělí a ve středu se zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny a Frýdlantského výběžku přidá také silný vítr, který dosáhne v nárazech rychlosti až 70 kilometrů v hodině. 

Domů
Sdílet
Diskuse