Spory okolo Zlatého míče. Dostane Lewandowski trofej zpětně? Nejsem naštvaný, že jsem ho zatím nevyhrál, říká

Spory okolo Zlatého míče. Dostane Lewandowski trofej zpětně? Nejsem naštvaný, že jsem ho zatím nevyhrál, říká

Dvacet tři branek a devět asistencí, na takové číslo zformátoval svoje aktuální ofenzivní čísla Robert Lewandowski po pondělním utkání LaLigy proti Valencii, v němž zapsal hattrick. A i když se s těmito sumáři nepřibližuje kariérnímu maximu, jsou pro pětatřicetiletého útočníka úctyhodné. Doteď přitom může cítit vážně velkou křivdu, že v minulosti nedostal Zlatý míč.  

Svá nejplodnější léta strávil polský ofenzivní hráč v Bayernu. A období, kdy se fotbal hrával před prázdnými tribunami kvůli pandemii kovidu, pro něj bylo vůbec nejzásadnější. Jenže zatímco se v Německu profesionální ligové soutěže dohrály, v ostatních zemích ne. A právě to byl důvod, proč se francouzský časopis France Football rozhodl v roce 2020 neudílet Ballon d'Or.

Lewandowski byl přitom první na ráně, kdo mohl ocenění obdržet. Stěží byste v tomhle roce hledali někoho produktivnější než byl on. Opanoval bundesligové dění, Německý pohár i superpohár, Ligu mistrů, Evropský superpohár, Mistrovství světa klubů. "Nejlepší roky jsem prožil v letech 2020 a 2021. Kamarád mi nedávno posílal statistiku, vstřelil jsem prý 100 gólů v 85 zápasech,” připomínal v rozhovoru pro německý týdeník Sport Bild.

KDO JE VE HŘE O ZISK TROFEJE PRO KRÁLE KANONÝRŮ V LALIZE? BELLINGHAM, LEWANDOWSKI, ALE I MÉNĚ ZNÁMÁ JMÉNA

Zlatý míč nakonec nevzal do rukou ani v roce 2021, dostal ho totiž Lionel Messi. Doteď je brána tahle volba jako nesmírně kontroverzní. Francouzský deník Le Monde tvrdí, že jde v této anketě o úplatky a kupování hlasů, údajně je během ní spousta manipulací. Pascal Ferré, dřívější šéfredaktor z France Football, měl v té době pro Messiho vylobovat výhodné postavení. Tehdy argentinský mistr světa působil v PSG.

Doteď probíhá kolem vyhlašování z roku 2021 vyšetřování. Kolují každopádně zvěsti, že by se nakonec ve Francii mohl Zlatý míč udílet zpětně i za rok 2020. "Všiml jsem si, že se o tom šušká,” pokračoval Lewandowski. "Samozřejmě bych tu cenu jednou rád obdržel. Ale není to tak, že bych byl naštvaný nebo smutný, protože mi tahle trofej stále chybí. Ten rok pro mě byl každopádně výjimečný, hrál jsem na nejvyšší úrovni, vyhráli jsme všechno. Kdybych měl získat Zlatý míč zpětně, o čtyři roky později, rozhodně bych se nechoval uraženě. Byla by to pro mě velká čest, cenu bych přijal."

Lewandowski se také vyjádřil k tomu, kdo je v současnosti nejlepším hráčem světa. A kdo by případně mohl uzmout další Ballon d'Or. "Těžko teď odhadovat, máme totiž před sebou ještě evropský šampionát a rozhodující zápasy v Lize mistrů,” nechtěl se pouštět do hlubší analýzy. "Pro mě jsou však momentálně Kylian Mbappé a Jude Bellingham těmi nejlepšími na světě."

Zdroj: Real Madrid C. F.