Sagan ako športový riaditeľ? Peter nežil cyklistikou tak, ako brat, vraví Zánický

Pretekári tímu Pierre Baguette Cycling spolu s Petrom Saganom.

Sagan ako športový riaditeľ? Peter nežil cyklistikou tak, ako brat, vraví Zánický

Pretekári tímu Pierre Baguette Cycling spolu s Petrom Saganom. (Autor: TASR)
Pretekári tímu Pierre Baguette Cycling spolu s Petrom Saganom.
Pretekári tímu Pierre Baguette Cycling spolu s Petrom Saganom. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|30. apr 2024 o 13:45

Peter Sagan sa predstaví na pretekoch Okolo Maďarska.

ŽILINA. Mali to byť jeho posledné preteky v cestnej cyklistike. Prvého októbra 2023 sa Peter Sagan predstavil na francúzskej klasike Tour de Vendée.

Absolvoval ju prvýkrát a mala pre neho špeciálnu príchuť. Cieľ bol totiž v meste La-Roche-sur-Yon, kde si v roku 2018 obliekol na Tour de France žltý dres.

Hoci mal Sagan v závere dobrú pozíciu na to, aby šprintoval, rozhodol sa pomôcť tímovému kolegovi Sandymu Dujardinovi, ktorý obsadil tretiu priečku.

Trojnásobný svetový šampión skončil deviaty, no tento výsledok napokon nebude uzatvárať jeho kariéru v cestnej cyklistike. Čiastočne sa k nej vráti už o pár dní, keďže ho čakajú preteky Okolo Maďarska (8. - 12. mája). 

"Sú to menšie preteky, ale stretnem sa tam so starými známymi z cestnej cyklistiky. Uvidím, ako na tom budem," povedal Sagan.

Musel začať odznova

Kým počas jeho úspešných sezón bol pod neustálym výsledkovým tlakom, tentokrát je to iné. Bolo to vidno aj na tlačovej konferencii, kde pôsobil veľmi uvoľnene a aj na otázky médií odpovedal dlhšie ako zvyčajne.

Sagan nastúpi v Maďarsku prvýkrát vo farbách slovenského kontinentálneho tímu Pierre Baguette Cycling, v ktorom ako športoví riaditelia pôsobia jeho brat Juraj a tiež Ján Valach, s ktorým prežil úspešné roky vo veľkej cyklistike.

Päťetapové preteky sú pre žilinského rodáka doplnkom popri horskej cyklistike, ktorej sa v tomto roku prioritne venuje. Jeho sezóna má však výrazné trhliny.

Po februárových pretekoch neďaleko Valencie mal v cieli srdcový tep viac ako 200 úderov za minútu, čo sa mu v bohatej kariére nikdy nestalo. 

"Nepovedal by som, že ma to vystrašilo, pretože som urobil všetko preto, aby to bolo v poriadku. Hneď som vyhľadal môjho známeho, lekára Corsettiho. 

Ten mi pomohol a uistil ma v tom, že to nie je arytmia, ktorá by mohla spôsobiť infarkt alebo by ohrozovala život," priznal 

Pod dohľadom Dr. Roberta Corsettiho najskôr Saganovi pod kožu implantovali senzor na kontrolu tepu, no keďže sa problémy zopakovali, nutná bola operácia.

"Vo februári som mal prvé preteky, ale kondíciu, na ktorej som pracoval od novembra, som stratil pre problémy so srdcom. Musel som začať odznova.

Na 99 percent som zdravotne ok, no musím sa dostať späť do formy, čo nie je krátkodobý proces. Za tri týždne sa nedajú dobehnúť štyri mesiace tréningu.

Cestné preteky Okolo Maďarska budú dobrý tréning, ktorý ma môže posunúť ďalej. Uvidíme preteky po pretekoch ako to pôjde," povedal Sagan.

VIDEO: Peter Sagan na tlačovej konferencií tímu Pierre Baguette Cycling

Okolo Slovenska? Záujem majú obe strany

Na jeho výkony v Maďarsku je zvedavý aj jeho prvý tréner Peter Zánický. 

"Pôjde vo farbách slovenského tímu, čo opäť pozdvihne cyklistiku u nás. Mal však dvojmesačný výpadok a rozdiel medzi najvyššou cyklistikou a týmito pretekmi nie je taký, že by vám stačilo šliapať jednou nohou. 

Budem v napätí očakávať, čo dokáže. Či sa skonsoliduje natoľko, aby preteky plnohodnotne absolvoval," povedal Zánický v rozhovore pre Sportnet.

Jeho slová potvrdzuje aj fakt, že do Maďarska sa chystajú Mark Cavendish, Jordi Meus, Dylan Groenewegen či Saganov veľmi dobrý kamarát Elia Viviani.  

Má však podľa Valacha v súčasnej situácii na to, aby bol lídrom tímu? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan ako športový riaditeľ? Peter nežil cyklistikou tak, ako brat, vraví Zánický