Denník N

Vlastníci rovnakých bytov platili za teplo raz sto, raz tisíc eur. Nové rozpočítavanie je spravodlivejšie, hovorí odborník

Foto - archív autorky
Foto – archív autorky

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vyúčtovanie tepla v bytových domoch za minulý rok sa riadi novou vyhláškou, ktorá rieši problém veľkých rozdielov v platbách za teplo. Rozpočítavanie má byť výhodnejšie pre domácnosti s vyššou spotrebou. Viac však zaplatia byty s individuálnym vykurovaním, nadstavby, neobývané alebo poloprázdne byty a tie, kde sa na kúrení veľmi šetrilo.

„Vo väčšine prípadov je nová legislatíva výrazne spravodlivejšia,“ hovorí Dušan Slobodník, ktorý predsedá slovenskej Asociácii rozpočítavateľov tepla. Podľa neho nehrozí, že byty budú platiť za teplo extrémne rozdielne sumy, pretože niekto nekúri vôbec a necháva si byt ohrievať od susedov.

V rozhovore vysvetľuje:

  • že byty odpojené od centrálneho zásobovania alebo nadstavby budú mať vyššie faktúry za teplo;
  • prečo je v novej vyhláške hranica rozpočítavania podľa plochy minimálne 30 percent a čo to spôsobí;
  • prečo podľa neho budú mať merače a vodomery význam bez ohľadu na to, či niekto platí základnú zložku 30 alebo 75 percent;
  • že do vyhlášky, ktorú chystá ministerstvo hospodárstva, treba dopracovať rozpočítavanie dodávky chladu.

Roky vedú majitelia bytov v bytových domoch spory o tom, kto na koho dopláca, kto kradne susedovi teplo. Ako to bolo, keď platila ešte stará vyhláška o rozpočítavaní tepla?

Mala mnohé nedostatky, ale vlastníci bytov o nich nevedeli. Nevidia si navzájom výsledky rozpočítavania nákladov, a teda nevideli tie extrémne rozdiely v platbách za teplo, ktoré stará legislatíva dokázala spôsobiť.

Nemalá časť majiteľov bytov platila aj za teplo, ktoré nemohli reálne nikdy odobrať, a zase na druhej strane, nemalá časť za odobrané teplo nezaplatila.

 Ako sa to mohlo diať? 

Bežne vznikali situácie, keď na jednej strane vlastník zaplatil za vykurovanie svojho bytu za rok 132 eur a iný v tom istom dome, ktorý býval v rovnako veľkom byte zaplatil 1 262 eur. Toto sú údaje reálneho bytového domu, kde si nesprávne nastavili základnú zložku pre rozpočítavanie tepla podľa plochy na 30 percent. Máme aj prípad, kde za vykurovanie svojho bytu mal jeho majiteľ zaplatiť 6 586 eur.

Toto bol aj dôvod zmeny vyhlášky? Jej autori hovoria, že cieľom bolo spravodlivejšie rozpočítavanie nákladov na teplo. Bude to tak?

Áno, vo väčšine prípadov je nová legislatíva výrazne spravodlivejšia, keďže takéto extrémne a nereálne rozdiely v platbách neumožňuje.

Už nenahráva ani rôznym špekulantom, ktorí prišli na to, že je pre nich výhodnejšie napríklad poškodiť meranie, alebo si nedali urobiť odpočet, ako priznať nameranú spotrebu.

Pre koho bude teda májové vyúčtovanie za teplo podľa novej vyhlášky prekvapením – nepríjemným alebo, naopak, pozitívnym?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie