Quantcast

Mrazivá ohňová show z hlubin Země na Viasat Nature

| redakce | tisk | názory

Dne 15. ledna 2022 se na malém ostrově Hunga Tonga odehrálo drama, které nemá obdoby. Během rybářského výletu Branko Sugar a jeho přátelé byli svědky neskutečné síly matky přírody.

Na obzoru se zformoval obrovský hřibovitý mrak, po kterém následovala série mohutných výbuchů signalizující začátek nejsilnější erupce, jaká kdy byla zaznamenána. Začal se boj o přežití. „Najednou vidím bílou vodu od jednoho konce k druhému, kam až dohlédnete. Stěna bílé vody. Tsunami." Branko vysvětluje: „Smířil jsem se s tím, že nám zbývají jen tři minuty života."

Tento nevídaný úkaz nezanechal nikoho na pochybách o síle, kterou sopka Hunga Tonga - Hunga Ha'apai skrývá pod svým klidným povrchem.

Dokument Skrytá sopka: Erupce z hlubin uvede Viasat Nature (foto: Viasat World)
▲ Dokument Skrytá sopka: Erupce z hlubin uvede Viasat Nature (foto: Viasat World)

Erupce vyvrhla obrovské množství popela a vodní páry do atmosféry; množství vodní páry bylo tak velké, že by mohlo naplnit více než 58 000 olympijských bazénů. Síla výbuchu byla odhadnuta na více než 60 milionů tun TNT, což způsobilo rozsáhlé tsunami, jež dosahovaly výšky šestipatrové budovy. Tyto vlny zasáhly nejenom břehy Tongy, ale i Austrálii, Nový Zéland, Japonsko, a dokonce i západní pobřeží Severní a Jižní Ameriky.

Nový dokument Skrytá sopka: Erupce z hlubin, který bude odvysílán 5. května na stanici Viasat Nature, vás zavede do srdce této katastrofy a představí mezinárodní tým vědců, kteří se pokoušejí rozluštit tajemství této neobvyklé podmořské sopky. Vulkanolog Joali Paredes Marino zkoumá sopečný popel, zatímco mořská geoložka Marta Ribóová s pomocí sonaru prozkoumává podmořský kráter.

Dokument Skrytá sopka: Erupce z hlubin uvede Viasat Nature (foto: Viasat World)
▲ Dokument Skrytá sopka: Erupce z hlubin uvede Viasat Nature (foto: Viasat World)

Vyšetřovatel tsunami Jose Borrero se pak snaží najít důkazy, které by objasnily, jak bylo možné, že vlna dosáhla takové devastující výšky a Shane Cronin a Taaniela Kula riskují sestup do aktivní kaldery a snaží se najít způsoby, jak lépe monitorovat podobně skryté sopky.

Dokument nabízí nejen pohled na dramatické události spojené s erupcí, ale také zdůrazňuje, jak málo víme o podmořských sopkách, které mohou kdykoliv ohrozit miliony životů po celém světě. Osvětlí nejen události toho osudného dne, ale ukáže i důležitost vědeckého bádání v oblastech, které dosud zůstávají velkou neznámou.

Fascinující dokument Skrytá sopka: Erupce z hlubin, který bude odvysílán 5. května ve 20:00 na Viasat Nature během květnového Pásma pořadů: Neděle se silami přírody přinese pohled na jednu z nejmocnějších přírodních katastrof zaznamenaných v moderní historii.

zdroj: Viasat

názory čtenářů




Reklama




Vybrané články