Tipy a triky

Soukromý přenos na iCloudu: užitečná funkce pro větší soukromí při procházení internetu

Když se řekne iCloud, většině se vybaví cloudové úložiště dat, kam můžete ukládat a zálohovat například fotografie, soubory či komunikaci z iMessage. To však není jediný účel této služby. Pokud si totiž platíte alespoň nejlevnější 50GB iCloud plán za 25 korun měsíčně, odemknete si tím několik zajímavých vychytávek. Jednou z nich je funkce zvaná Soukromý přenos. K čemu je tato funkce dobrá a vyplatí se ji používat?

Jak Soukromý přenos funguje?

Soukromý přenos na iCloudu funguje podobně jako VPN, čili schovává vaši reálnou IP adresu před webovými stránkami pro zachování většího soukromí. Podle vaší IP adresy o vás totiž lze zjistit dost informací, včetně přibližné polohy. Soukromý přenos tedy stejně jako VPN schovává vaši IP adresu tím, že než se připojíte na cílovou webovou stránku, síťový provoz nejdříve “prožene” přes server společnosti Apple a webová stránka tedy vidí pouze IP adresu Apple serveru. To vše se děje samozřejmě šifrovaně.

Oproti VPN má však Soukromý přenos výhodu v tom, že ani Apple nevidí, jaké stránky navštěvujete. U VPN, a to nejen u těch zdarma, ale i včetně těch placených, totiž musíte důvěřovat dané společnosti, že nebude uchovávat údaje o tom, kam jste se připojovali a jaké weby jste navštěvovali. U Soukromého přenosu skrze iCloud se využívá technologií, jež zajišťují, že ani Apple neví, na jaké stránky chodíte. Z hlediska soukromí je tedy Soukromý přenos ještě o kus dál než komerčně dostupné VPN služby.

Jak Soukromý přenos zapnout?

Pro zapnutí této funkce přejděte do aplikace Nastavení, následně rozklikněte svůj Apple ID profil a zvolte položku iCloud. Poté se posuňte v seznamu dolů a v sekci iCloud+ a vyberte položku Soukromý přenos. Nyní už jen stačí zapnout funkci pomocí přepínače. Pokud byste chtěli aktivovat tuto funkci na iPadu či Macu, postup je v zásadě stejný. Je však potřeba, abyste aktivovali Soukromý přenos na každém Apple zařízení zvlášť.

Tato funkce obsahuje i jedno nastavení, jež můžete jako uživatel upravit. Schovává se pod jménem Poloha podle IP adresy a po rozkliknutí máte na výběr, zda chcete Zachovat obecnou polohu či Používat zemi a časové pásmo. První volba zachová zhruba na desítky km vaši polohu, druhá pouze zemi a časové pásmo. Z hlediska soukromí je tedy lepší zvolit druhou variantu, první je poté vhodná například pokud chcete mít stále relevantní reklamy na webových stránkách založené na vaší poloze, avšak nesdělovat svoji přesnější lokalitu.

Má to nějaká negativa?

Jak už to v životě bývá, nic není dokonalé a Soukromý přenos má určitá negativa, o kterých je dobré vědět. Soukromý přenos funguje pouze v případě, že budete surfovat skrze Safari. Pokud tedy používáte Chrome či jiný webový prohlížeč, Soukromý přenos zde fungovat nebude.

Oproti VPN zde bohužel nelze měnit lokalitu. Spousta lidí totiž VPN často využívá k tomu, aby si daná webová stránka či aplikace myslela, že se uživatel nachází v jiné zemi a dovolila jim sledovat obsah určený pouze pro diváky určitých regionů. Výběr konkrétní země zde bohužel není možný a Soukromý přenos tedy funguje pouze jako nástroj vyšší míru soukromí.

Poslední nevýhoda se týká samotného fungování této funkce. Občas se totiž stává, že některé webové stránky při zapnutí Soukromého přenosu nefungují. Je však vhodné dodat, že v praxi se s tím setkáte ve výjimečných případech. V takové situaci je nutné pro fungování stránky funkci dočasně vypnout či použít jiný prohlížeč.

foto: Midjourney

I přes výše zmíněná negativa, která tato funkce má, se jedná o velmi schopný a užitečný nástroj. Soukromý přenos stojí za zvážení i v případě, že používáte VPN hlavně jako nástroj pro vyšší míru soukromí. Benefit, že ani Apple nevidí, jaké stránky navštěvujete, může být pro někoho velmi cenný. Oproti běžným VPN lze navíc ušetřit nemalé peníze, jelikož u Soukromého přenosu stačí platit pouze základní iCloud plán za 25 korun měsíčně.

Tomáš Kočí

Student elektrotechnické školy, který doslova propadl technologiím všeho druhu. Jeho největší vášní jsou počítače, mobilní telefony a audio technika, a samozřejmě také vše, co souvisí se společností Apple. Volný čas tráví hraním na trubku a na bicí.

Doporučené články

2 Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button