Středa 15. května 2024, svátek má Žofie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kutnohorská sekta: Mlátili ho, dokud se nepřiznal ke znásilnění zubařky, pak si ustřihl prsty

    Zubařka Magdalena Š. přichází k soudu. | foto: Profimedia.cz

    Kriminalisté odhalují děsivé detaily spojené s kutnohorskou sektou a jejím samozvaným léčitelem Richardem Š. (†50), kterého v roce 2021 zavraždily dvě ženy, zubařka Magdalena Š. (33) a pedagožka Irena S. (67). Nejnověji vyšetřují smrt Jiřího H., který zemřel v srpnu 2022 po půlročním brutálním týrání. Podle informací zveřejněných na iRozhlas.cz bylo týrání zakončeno rituály v lesích kolem Českého Šternberka, kde Jiří trpěl hladem a žízní.

    Jiří H. byl dlouho úspěšným podnikatelem v malé obci blízko Kutné Hory, kde také žil. Lidé, kteří ho dobře znali, ho považovali za zručného řemeslníka a jeho podnikání prosperovalo. Avšak náhle se rozhodl prodat své podnikání a zmizel z veřejného života. Důvodem bylo jeho ponoření do skupiny vedené kutnohorským léčitelem Richardem Šifferem, který byl v říjnu 2022 zabit dvěma svými následovnicemi. Jiří se stáhl do uzavřeného společenství, přerušil kontakt s rodinou a věnoval se pouze lidem z této skupiny, jak sdělil reportérům člověk, který s ním dříve podnikal.

    Jiří měl vždy sklony k ezoterismu a podobným praktikám, což ho nakonec stálo život. Zemřel za nejasných okolností v srpnu předloni, krátce po tom, co se zúčastnil lesního rituálu nařízeného vůdcem skupiny Šifferem.

    Léčitel

    Richard Šiffer působil v Kutné Hoře jako léčitel. Po řadu let za ním jezdily stovky lidí z celé republiky, kteří věřili, že má zázračné schopnosti. Postupem času si kolem sebe vytvořil společenství čítající zhruba stovku lidí. Své nejbližší následovníky mocně manipuloval. Na jeho příkaz opouštěli své partnery a stěhovali se k jiným členům sekty, izolovali se od rodin a přátel, nebo se dokonce mrzačili.

    Jiřího známost s Šifferem sahá mnoho let do minulosti, ještě předtím, než mezi nimi vznikl vztah léčitel-klient a dříve, než Šiffer zformoval svoji sektu, jak potvrdili lidé z jeho okolí včetně jeho bývalé manželky.

    Podle reportáží Českého rozhlasu a serveru iROZHLAS.cz, které se opírají o rozhovory, soudní výpovědi a dokumenty, Jiří prošel v posledních měsících svého života intenzivním psychickým i fyzickým trápením.

    Zubařka Magdalena.

    Les

    V lesích nedaleko hradu Český Šternberk se odehrávaly brutální rituály. Členové jeho společenství, včetně Jiřího, byli nuceni trávit čas v přírodě zcela nazí, bez jídla a vody. Tyto „ozdravné pobyty“, jak je Šifferovi následovníci nazývali, měly členům sekty pomoci uvědomit si jejich údajné sexuální deviace. Přestože mnozí z členů v lese zůstávat nechtěli, ze strachu ze svého vůdce, který jim dlouhodobě vyhrožoval smrtí, se nakonec vždy podřídili.

    Jiří se zúčastnil několika takových pobytů a na poslední odjel 15. srpna 2022. Byl převezen do lesa v kufru auta a ponechán tam s dalšími čtyřmi osobami. Během následujících dnů ostatní členové sekty kontrolovali své nahé druhy a prováděli časté inspekce, během které se zajímali o jejich pocity a přemýšlení o svém chování.

    Richard osobně nutil Jiřího k sadistickým praktikám, včetně sebevypovězení mučení pomocí nástrojů jako jsou kleště na vytrhávání zubů, a to jednoho po druhém.

    Zubařka

    Zvláště závažná role v této kauze připadá zubařce Magdaleně Š., s níž měl Jiří na Richardův příkaz strávit dva dny. Richard později využil tuto událost jako prostředek k dalšímu týrání, když se snažil vynutit od Jiřího přiznání k pokusu o znásilnění Magdaleny. Tento fiktivní zločin byl zneužit k dalšímu týrání a manipulaci, které vrcholilo ve fyzickém násilí a brutálních rituálech.

    Když se Jiří pokusil utéct, byl rychle zalehnut na zemi ostatními členy a donucen klečet před Šifferem. Když Jiří svou výpověď opakovaně měnil, přikázal Šiffer dvěma mužům, aby ho za každou „nesprávnou“ odpověď fyzicky trestali dřevěnou tyčí. Nakonec byl Jiří nucen ustoupit vůdcově verzi příběhu.

    Situace vyvrcholila, když byl Jiří několik dní po týrání nalezen v bezvládném stavu. Šiffer a jeho skupina se rozhodli hledat pomoc u léčitele v Kutné Hoře místo toho, aby volali záchranáře. Jiří byl naložen do kufru auta, ale během cesty došlo k havárii a Šiffer se rozhodl místo zásahu utéct. Jiří byl již v té době mrtev, což potvrdila pitevní zpráva. Policisté, kteří případ vyšetřují, našli později tělo dalšího člena sekty, Františka J., který se pravděpodobně obával dalšího zapojení do rituálů a mohl spáchat sebevraždu. Jeho bratr reportérce Seznam Zpráv řekl, že se měl zastřelit. Přesto kriminalisté případ dosud neuzavřeli.

    Příslušníci společenství popsali, že guru Richard se po těchto událostech začal obávat, že si pro něj přijde policie. Vypadá to, že právě proto nakonec své tehdejší partnerce zubařce Magdaleně a další věrné následovnici paní Ireně přikázal, aby ho zabily. Ze strachu, že by mohl přijít o své charisma.

    Fotogalerie