Středa 15. května 2024, svátek má Žofie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Marta Jandová se dojala při vzpomínce na bratra, pak pookřála: Táta chtěl jít před kameru ve slipech!

    Zpěvačka Marta Jandová (50) samozřejmě nemohla chybět na premiéře dokumentu Django režisérky Olgy Špátové Malířové, jenž pojednává o životě jejího táty Petra Jandy (81) a kapely Olympik. Jak sám Petr Janda řekl, jedná se spíše o film o rodině, a to potvrdila i Marta, která se po představení dojala nad smutným osudem svého bratra, ale pak hned pookřála, když popisovala tátovy zlozvyky.

    Marta Jandová Verner je nejstarší dcera Petra Jandy a jeho první ženy Marty, ale nebyla by, jelikož měla ještě jednoho sourozence, prvorozeného Jandova syna Petra. Ten ale v roce 2001 bohužel zemřel na rakovinu a bolestná vzpomínka znovu oživila právě během promítání premiéry dokumentu Django režisérky Olgy Malířové Špátové.

    „Když se mluví o mámě a o bráchovi, tak to se dojímám nejvíc a teď mě to dojímá zas,“ vyznala se Marta před kamerou a pevně zavřela oči, aby potlačila slzy, ale což, radosti i strasti k životu patří a bohužel i tragická období, které nemůže nikdo nijak ovlivnit. Jandova první žena Jana, maminka Marty, totiž také zemřela na rakovinu v roce 1991.

    Marta ale zas pak rychle pookřála, když začala mluvit o svém tátovi, jenž se dočkal velkého milníku ve svém životě, natočit sběrný dokument znamená pro každého velkou poctu a občas, pravda, nutí i bilancovat nad životem. Zatímco Petr Janda se smál, že je dvacetiletý důchodce, jenž má štěstí na kapelu a rozhodně nemá za sebou jen jedinou věc, které by litoval, ale jejich více, Martu Jandovou zase baví jeho civilní přístup k životu.

    „Nevidím v dokumentu hudebníka a hvězdu, vidím svého tátu,“ říká Marta. „Bylo to docela těžké oddělit, když jsem byla malá, byl to táta, když jsem povyrostla a šla na vánoční koncert Olympiku, byl to rocker a všichni kolem ho žrali. Miluju na něm to, že si nikdy na nic nehrál,“ chválí to.

    A dokládá to v podstatě i historkou z natáčení, která, jak to vyznívá, dokazuje, jak moc je Petr Janda přízemní a obyčejný chlap.

    Petr Janda a Olga Malířová Špátová

    „Líbí se mi, že i v tom dokumentu je neupravený, i když věděl, že tam bude kamera, tak se neoblékl nikdy nijak extra. Rád chodí ve slipech a jsem ráda, že mu jeho žena řekla, ať si vezme aspoň nějaké kalhoty,“ smála se. „Je to on a tak ho milujeme a tak ho máme rádi i za upřímnost, kterou nechtěl nechat z filmu na radu ostatních vystřihnout,“ dodává zpěvákova dcera.

    Fotogalerie