Středa 15. května 2024, svátek má Žofie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vítáme tě, milovaná dcero. Meghan dala Británii košem, do Nigérie ale poletí jako královna

    Do Británie s manželem nepřiletí, to už je téměř jistá věc. Meghan se nelíbilo, že by jí a dětem nebyla zajištěna dostatečná ochrana. Návštěvu Nigérie, která proběhne jen nedlouho poté, si ale vévodkyně ze Sussexu ujít nechá, s manželem si ji naplánovali v podstatě jako svou vlastní královskou tour. A čelí za to ostré kritice.

    Princ Harry přiletí do Británie už příští týden, 8. května přednese v katedrále svatého Pavla proslov k desátému výročí založení své organizace Invictus Games.

    Jeho manželka dlouho dělala „drahoty“. Byla zapsána mezi účastníky, ovšem s dovětkem, že svou účast teprve potvrdí. S tím ale otálela několik týdnů, kladla si podmínky, že jí a dětem musí být zajištěna maximální ochrana a podobně, až se s ní nakonec přestalo počítat.

    Také Meghan dopředu jasně oznámila, že pokud do Británie nepoletí ona, pak ani děti. Král tak vnoučata opět neuvidí. Za měsíc už to budou dva roky...

    Jen krátce poté, co se Harry vrátí z Londýna domů, s ním přitom Meghan vyrazí na návštěvu Nigérie. Tam přijedou na pozvání náčelníka štábu obrany země, se kterým se poznali právě na Invictus Games, princových hrách pro zraněné válečné veterány.

    Za svou plánovanou cestu jsou teď Harry a Meghan v Británii kritizováni a (opět) označováni za pokrytce. A to hned z několika důvodů.

    Harry a Meghan se synem Archiem

    Zaprvé se zdá, že svou cestu koncipují de facto jako státnickou návštěvu představitelů monarchie. Setkají se s některými představiteli státu, zúčastní se tradičních kulturních aktivit a podobně. Navíc Nigérie je zemí Commonwealthu a pár v minulosti toto společenství kritizoval jako pokračování Britského impéria. Teď se tam britský princ a vévoda bude „promenádovat“ jako čestná návštěva.

    Úsměvné je i to, že Meghan odmítá navštívit Británii kvůli bezpečnosti, ale do Afriky s nadšením vyrazí. Nigérie je přitom zemí, která se dlouhodobě potýká s obrovskou kriminalitou, únosy a podobně jsou tam na denním pořádku.

    Vysvětlení bude nejspíš o poznání jednodušší. Meghan v Británii nadále strmě klesá popularita, zatímco nigerijská veřejnost ji má ráda. Před časem se totiž nechala v jednom ze svých podcastů slyšet, že se na základě genealogických testů dozvěděla, že je ze 43 procent Nigerijka.

    Na sociálních sítích má proto její návštěva velkou odezvu. Někteří Nigerijci píší, že ji přivítají jako svou dceru či sestru, která se konečně vrací domů. Z toho mimochodem plyne jedna zásadní věc: Hvězdou tohoto výletu bude opět Meghan, na Harryho zbude role doprovodu.

    Fotogalerie