Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Fiala uvítal Steinmeiera v Kramářově vile. Jednali s výhledem na Prahu

Premiér Petr Fiala v Kramářově vile uvítal německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Za teplého počasí hovořili venku. (30. dubna 2024) foto:  Michal Růžička, MAFRA

Premiér Petr Fiala z ODS se setkal v pražské Kramářově vile s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Podle úřadu vlády jednají o spolupráci v obraně a v energetice a o další pomoci válčící Ukrajině. Steinmeier přicestoval na dvoudenní návštěvu v pondělí, na Hradě ho přijal prezident Petr Pavel.
  16:57

Pavel po jednání uvedl, že Česko má zájem na prohlubování spolupráce s Německem v energetice, vědě, výzkumu a vývoji, digitalizaci i kybernetické bezpečnosti. Německo je podle něj strategickým partnerem.

Steinmeier poznamenal, že strategickým zájmem obou zemí i celé unie je rozšíření EU. Německo podle něj podporuje ve vstupu do bloku země západního Balkánu, Ukrajinu, Moldavsko či Gruzii. Stejný postoj zastává dlouhodobě Česká republika.

Česko s Německem podle Pavla také sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině či bezpečnostní situaci v Izraeli a Pásmu Gazy. Steinmeier připomněl, že Německo je po Spojených státech druhým největším podporovatelem Ukrajiny. Pomoc se podle něj týká především právě protiletecké obrany, kde Německo přispělo nejnovější technikou k tomu, že se Ukrajina dokáže ubránit útokům. Ocenil také českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice, na které se Německo podílí.

Steinmeier přicestoval v době, kdy si Česko připomíná 20 let od vstupu do Evropské unie. Oba prezidenti, stejně jako premiér Petr Fiala, v úterý vystoupili na konferenci k tomuto tématu na Pražském hradě.

Autoři: ,

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...