TOPlist

Razer vrátí zákazníkům přes milion dolarů, jeho futuristický respirátor neměl certifikaci

Ochranná maska Razer Zephyr
  • Razer během pandemie prodával futuristický respirátor Zephyr
  • O něm nepravdivě tvrdil, že se jedná o chirurgický respirátor N95
  • Americká Federální obchodní komise nyní nařídila zákazníky odškodnit více než 1 milionem dolarů

Pandemie už je nějaký ten pátek za námi, přesto její dozvuky slyšíme ještě dnes. Své by o tom mohla povídat technologická společnost Razer, která svého času vyráběla také futuristický respirátor Zephyr (dříve znám jako Project Hazel), který se pochopitelně pyšnil RGB podsvícením a také certifikací N95, kterou splňují chirurgické respirátory. Jak se později ukázalo, nebyla to tak úplně pravda – Zephyr totiž žádnou certifikaci neměl. Razer si tím zadělal na pořádné problémy.

Respirátor od Razeru nefungoval tak, jak společnost slibovala

Tyto problémy mají nyní také konkrétní částku, kterou bude muset Razer zákazníkům vyplatit jako odškodnění – 1,1 milionu dolarů (cca 25,7 milionu korun). Obavy ohledně certifikace Zephyru Národním institutem pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci se objevily rok po jeho prvním oznámení, kdy se vzorky začaly objevovat na veřejnosti, na což upozornila například youtuberka Naomi Wu. Společnost Razer při prvním oznámení projektu Hazel přiznala, že se nejedná o lékařskou masku, ale v marketingových materiálech byla označována jako „chirurgický respirátor N95.“

Ochranná maska Razer Zephyr
Ochranná maska Razer Zephyr

Razer začal odstraňovat označení N95 ze svých webových stránek, jakmile vyšly najevo stížnosti, a tvrdí, že proaktivně informoval zákazníky, že Zephyr není maska N95, zastavila prodej a vrátila zákazníkům peníze. To ale bylo příliš málo a příliš pozdě pro Federální obchodní komisi, která společnosti uložila pokutu ve výši více než 1 milion dolarů pro poskytnutí plných náhrad spotřebitelům po celé zemi a dalších 100 tisíc dolarů jako občanskoprávní pokutu. Komise uvedla, že ačkoli byla maska Zephyr propagována jako maska N95, nikdy nebyla předložena k testování žádnému úřadu.

Ochranná maska Razer Zephyr
Razer uváděl zákazníky v omyl, když jim tvrdil, že jeho respirátor má certifikaci N95

„Tyto firmy uprostřed globální pandemie nepravdivě tvrdily, že jejich obličejová maska je ekvivalentem respirátoru s certifikátem N95,“ uvedl v prohlášení ředitel Úřadu pro ochranu spotřebitelů Samuel Levine. „Federální obchodní komise bude i nadále hnát k odpovědnosti firmy, které používají nepravdivá a nepodložená tvrzení, aby se zaměřily na spotřebitele, kteří se rozhodují o svém zdraví a bezpečnosti.“



razer blade 16 18 1



Nepřehlédněte

Razer to rozjel ve velkém! Představil špičkové notebooky, kapesní konzoli a povedený soundbar

Reakce Razeru na sebe nenechala dlouho čekat. „S obviněními Federální obchodní komise nesouhlasíme a v rámci vyrovnání jsme se nedopustili žádného pochybení,“ uvedl mluvčí v prohlášení poskytnutém serveru PC Gamer. „Nikdy jsme neměli v úmyslu uvést kohokoli v omyl a rozhodli jsme se tuto záležitost urovnat, abychom se vyhnuli rozptylování a narušování soudními spory a nadále se soustředili na vytváření skvělých produktů pro hráče. Razeru velmi záleží na naší komunitě a vždy se snaží poskytovat technologie novými a relevantními způsoby.“ Jak nakonec celý spor dopadne, není jasné, nicméně je poměrně pravděpodobné, že Razer bude muset odškodnění a pokutu nakonec zaplatit.

Autor článku Dominik Vlasák
Dominik Vlasák
Redaktor, cestovatel, fanoušek technologií, Star Wars a dobré kávy.

Kapitoly článku