Hlavní obsah

Běloruští hackeři napadli web KGB, zveřejnili udání také z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Na server běloruské tajné policie KGB pronikli hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi. Na internetu zpřístupnili 40 000 udání včetně nabídek dobrovolné spolupráce, mezi nimi i od Bělorusů žijících v Česku a dalších zemí. Přidali k tomu také personální složky tisíců zaměstnanců KGB.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Zakázaná běloruská bílo-červeno-bílá vlajka se objevila i na demonstracích na podporu Ukrajiny v Praze (únor 2022).

Článek

Hackeři, kteří si říkají Kyberpartyzáni, zveřejnili prohlášení i získané informace mimo jiné na svém telegramovém účtu. Udání pocházejí z let 2014 až 2023 a do běloruské KGB se dostala podle agentury AP právě přes portál, na který hackeři zaútočili.

Týkají se používání zakázané bílo-červeno-bílé vlajky, účastníků protivládních protestů či opozičních skupin, přišla i udání na Bělorusy, kteří bojují na straně Ukrajiny proti ruské armádě.

Dobrovolnou spolupráci KGB, jejíž server je už dva měsíce mimo provoz, pak nabízeli Bělorusové žijící v Rusku, na Ukrajině či v Bulharsku, ale také v České republice, Izraeli, Portugalsku či Švédsku. Nabídky většinou provázeli „výběrem“ okruhů informací, které mohou nabídnout.

Foto: Sergei Sheleg, ČTK/AP

Šéf běloruské tajné služby KGB Ivan Tertel

Šéf běloruské KGB Ivan Tertel bude muset zároveň vysvětlovat, jak Kyberpartyzáni získali také personální složky 8600 zaměstnanců běloruské KGB. Na Telegramu zároveň spustili chatovací robot, který by měl Bělorusům umožnit identifikovat agenty KGB podle fotografií.

Hackerská skupina podle AP v posledních čtyřech letech provedla několik rozsáhlých útoků na běloruská státní média. V roce 2022 třikrát napadli běloruské státní dráhy, přičemž se zmocnili kontroly nad řídícím systémem včetně semaforů a paralyzovali tak tranzit ruské vojenské techniky proudící na Ukrajinu přes Bělorusko.

Zmařili jsme útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko. Nesmysl, zní z Pobaltí

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám