Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
1. května 2024 7:42
Čas čtení 0:48

Švédsko chce být první zemí bez kuřáků. Jak se můžeme inspirovat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Švédsko chce být první zemí bez kuřáků. Jak se můžeme inspirovat?
Zdroj: Unsplash/Andres Siimon/volně k užití

Podíl kuřáků ve Švédsku brzo klesne pod pět procent, a to díky novým přístupům. Jaké země zvolila?

Za posledních 15 let se podíl kuřáků ve skandinávské zemi snížil z 15 na 5,6 procenta. Švédsko totiž zpřístupňuje jiné nikotinové alternativy.

30. dubna 2024 15:09 Čas čtení 0:53 Rostoucí počet sebevražd i nedostatek psychiatrické péče. Duševní zdraví mladistvých je v Česku obrovským problémem Rostoucí počet sebevražd i nedostatek psychiatrické péče. Duševní zdraví mladistvých je v Česku obrovským problémem

„Jedním z produktů, které Švédsko používá ke snížení počtu kuřáků, je snus. K dispozici jsou také nikotinové sáčky a e-cigarety, které se hojně používají. Zasazujeme se o to, aby všechny bezpečnější alternativy byly dostupné a pomohly kuřákům přejít,“ napsala iniciativa Smoke Free Sweden na platformu X.

Právě nikotinové sáčky nebo elektronické cigarety neobsahují tabák, Švédsko má tedy nejnižší počet onemocnění souvisejících s tabákem v Evropě. Počet úmrtí na rakovinu plic je zde nižší, než je polovina průměru EU.

V Česku je na tabáku závislá téměř čtvrtina obyvatel, uvádí zpráva Státního zdravotního ústavu z května loňského roku.

A co Česko?

„Ačkoli se podíl kuřáků v populaci postupně snižuje, celkové chování Čechů se ohledně tabáku a alkoholu celé roky opravdu významným způsobem nelepší. Zároveň se opakuje zjištění, že pití alkoholu má silný vztah ke kouření tabáku. Zdravotní rizika užívání tabáku a alkoholu se přitom v organismu násobí,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Podle Marie Nejedlé, vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu, tabákové společnosti s rostoucím tlakem uvádí na trh nové alternativy takových výrobků, jako je zahřívaný tabák, e-cigarety či nikotinové sáčky.

Domů
Sdílet
Diskuse