Hlavní obsah

Na elektrokoloběžce a pod vlivem alkoholu. Počty případů jsou alarmující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty nehod na elektrokoloběžkách dramaticky rostou. Ve 42 procentech nehod zaviněných jezdcem na elektrokoloběžce byl člověk na tomto stroji pod vlivem alkoholu. Policisté na to upozornili při zahájení cyklistické sezony, čísla označují za alarmující.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Loni došlo ke 499 dopravním nehodám s účastí koloběžky. Naprostá většina, konkrétně 403 případů, bylo zaviněno jezdcem na koloběžce, čtyři lidé zemřeli. Policisté vyčlenili statistiku koloběžek teprve loni, není tak možné srovnání s předchozími roky. Například statistiky pražské zdravotnické záchranné služby nicméně ukazují, že se jedná o dramaticky narůstající trend.

„V roce 2015 jsme vyjížděli k 30 případům pádů a úrazů na koloběžkách. Loni už to bylo přes 300 případů,“ uvedla Jana Poštová z pražské záchranné služby. „Použití přileb a ochranných pomůcek je u jezdců na koloběžkách takřka nulové, velmi časté je užívání alkoholu,“ dodala Poštová.

Poštová upozornila na to, že k záchranné službě se dostanou jen ty vážnější případy, zmíněná čísla jsou tak pravděpodobně jen špičkou ledovce. „Ze 300 případů jich deset skončilo na jednotce intenzivní péče. Nejčastěji se jednalo o vliv alkoholu, pád, úraz hlavy a odřeniny. Může dojít i ke zlomeninám i život ohrožujícím zraněním,“ zmínila Poštová. I při malé rychlosti může například při srážce s dalšími vozidlem dojít k vážnému úrazu.

Opilec na motorové koloběžce se vyboural na Kladensku

Krimi

Helma je povinná na koloběžkách pro osoby do 18 let. Velkým tématem jsou proto děti na těchto dopravních prostředcích. Zmíněn byl případ desetiletého chlapce ze začátku dubna, který musel být po pádu na koloběžce letecky přepraven ze středočeského kraje do pražského trauma centra; neměl přilbu a utrpěl zlomeniny a vážný úraz hlavy.

Celorepubliková čísla ukázala, že ve 42 procentech případů nehod zaviněných jezdcem na elektrokoloběžce byl u tohoto řidiče prokázán vliv alkoholu. „Je to ještě větší téma než u jízdních kol, je to alarmující číslo,“ řekl Michal Hodboď z ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia. Policisté se proto zaměří na místa, kde se jezdci na koloběžkách pohybují nejčastěji.

U cyklistů pak bylo uvedeno číslo 28,3 procenta, to je podíl dopravních nehod zaviněných cyklistou, kde byl tento jezdec pod vlivem alkoholu. Nenošení helmy je dalším trendem. Sedmdesát procent usmrcených osob na elektrokolech, kolech, koloběžkách a elektrokoloběžkách nemělo na hlavě helmu.

Loni se stalo 4170 dopravních nehod vztahujících se k cyklistům – je to nižší číslo než v předchozích letech, to je ovšem zkreslené tím, že policisté loni poprvé vyňali ze statistiky nehody na koloběžkách. Smrtí skončilo 39 případů, těžce zraněných bylo 260 osob.

Devítiletá dívka na koloběžce utrpěla vážná zranění po střetu s autem

Krimi

Výběr článků

Načítám