Tlak u národního týmu? Horší jsou podpásovky, i ty u repre byly, vzpomíná Chovanec. Odchodem ze Sparty si finančně polepšil

Tlak u národního týmu? Horší jsou podpásovky, i ty u repre byly, vzpomíná Chovanec. Odchodem ze Sparty si finančně polepšil

Evropský šampionát v Německu se rychle blíží. I proto podcast Livesport Daily pokračuje ve vzpomínání na předešlé účasti českého týmu na ME. O šampionátu v roce 2000 se rozpovídal tehdejší trenér reprezentace Jozef Chovanec. Zavzpomínal na to, jak se ze Sparty dostal na lavičku národního týmu. Promluvil o nejdůležitějších faktorech úspěchu i o problémech, které řešil. Naznačil, že si po odchodu ze Sparty finančně polepšil, ale nešlo o nějaký skok. Nyní prý berou trenéři v klubech více.

Šampionát v roce 2000 byl prvním Eurem, které hostily dvě země, konkrétně Belgie a Nizozemsko. Češi na závěrečný turnaj odjížděli po senzační kvalifikaci, ve které vyhráli všech 10 utkání, což se jim povedlo jako prvnímu týmu v historii. Los ovšem přiřkl českému výběru do základní skupiny těžké váhy v podobě Nizozemska, Francie a Dánska.

Po úvodní porážce s domácím výběrem 0:1 a prohře 1:2 s Francií už na neúspěchu českého výběru nic nezměnilo ani vítězství 2:0 v závěrečném utkání skupiny nad Dány. A zejména prohra s domácím Nizozemskem po sporné penaltě v závěru utkání leží některým aktérům tehdejšího zápasu v žaludku dodnes.

"Nálada v šatně byla po zápase na bodě mrazu, hráči byli psychicky hrozně dole. Cítili jsme všichni velkou křivdu, protože do toho dali všechno a najednou se proti nim otočil celý svět. Tehdy přišel do šatny i pan Zeman, který to neměl vůbec jednoduché, protože ho nikdo neposlouchal. Každý byl myšlenkami úplně jinde," vzpomíná na zlomový moment celého Eura tehdejší trenér Jozef Chovanec.

VŠECH 248 DOSAVADNÍCH EPIZOD JE K POSLECHU ZDE

Ve středeční epizodě Livesport Daily jsme také řešili:

Kvalifikační jízdu beze ztráty bodu.

Kompletní trenérské angažmá Jozefa Chovance u reprezentace.

Tehdejší dominanci Francie.

Nový díl Livesport Daily najdete na oblíbených podcastových platformách – SpotifyApple Podcasts a Google Podcasts.