Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR Ondřej Mrázek
1. května 2024 9:21
Čas čtení 0:52

Na americké univerzitě zasahovali těžkooděnci. Protestující studenti se zabarikádovali uvnitř budovy školy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na americké univerzitě zasahovali těžkooděnci. Protestující studenti se zabarikádovali uvnitř budovy školy
Zdroj: Unsplash / Adam Bezer

Newyorská policie ve středu večer vstoupila do areálu Kolumbijské univerzity v New Yorku, aby rozehnala demonstranty, kteří v rámci propalestinského protestu obsadili univerzitní budovu Hamilton Hall.

Protesty studentů na amerických vysokých školách proti situaci v Gaze trvají už několik týdnů. Na Kolumbijské univerzitě však situace dospěla do tak vážného bodu, že musela zasahovat policie. Studenti se totiž měli zabarikádovat v budově školy a vztyčit vlajky, informuje TASR s odvoláním na zprávy agentur AFP, AP a Reuters.

30. dubna 2024 15:09 Čas čtení 0:53 Rostoucí počet sebevražd i nedostatek psychiatrické péče. Duševní zdraví mladistvých je v Česku obrovským problémem Rostoucí počet sebevražd i nedostatek psychiatrické péče. Duševní zdraví mladistvých je v Česku obrovským problémem

Policie proti demonstrantům zakročila krátce po deváté hodině večer místního času, když se na místě shromáždilo několik těžkooděnců vybavených štíty, helmami a plastovými pouty, uvedla agentura AP. Demonstranti okupovali budovu asi 12 hodin před policejním zásahem, univerzita oficiálně schválila zásah krátce před vstupem těžkooděnců do areálu.


Podle agentury Reuters policie využila ke vstupu do budovy okna v prvním patře, kam zasahující policisté vylezli po žebříku. Následně zatkli asi 50 lidí, během zásahu přitom těžkooděnce překřikovali další lidé shromáždění před budovou, kteří požadovali osvobození palestinských území a propuštění demonstrantů.

Izrael a jeho příznivci označili protesty za antisemitské. Kritici Izraele tvrdí, že tato obvinění slouží k jejich umlčení. Organizátoři demonstrací tvrdí, že jde o nenásilné hnutí zaměřené na ochranu práv Palestinců a protest proti válce.

Domů
Sdílet
Diskuse