Robot z Kanady s umělou inteligencí. Nejnovější generace robota Phoenix se ještě více přibližuje člověku

O společnosti Sanctuary AI se často nemluví, stejně jako o firmách zabývajících se humanoidními roboty, jako jsou Boston Dynamics, Agility, Figure a 1X, ale kanadská společnost v této oblasti působí již nějakou dobu. Ve skutečnosti je nový robot vlastně sedmou generací její řady Phoenix.

Roboti Phoenix 7. generace mají vylepšený rozsah pohybu podobný lidskému. Zlepšení doby provozu, vizuálního vnímání a hmatového snímání zvyšuje schopnost systému vykonávat složité úkoly po delší dobu. Interakce konstrukce výrazně zkracují dobu sestavování. Rychlost, s jakou lze automatizovat nové úlohy, se zvýšila 50×, což představuje významný zlomový bod v rychlosti automatizace úloh.

Společnost Sanctuary AI, jejímž posláním je vytvořit první roboty pro všeobecné použití na světě s inteligencí podobnou lidem, představila sedmou generaci svého robota pro všeobecné použití Phoenix™. Nejnovější generace robota a jeho řídicího systému AI Carbon™ se ještě více přibližuje člověku, a to díky rozsáhlým vylepšením hardwaru i softwaru AI. Oznámení přichází necelých 12 měsíců po uvedení šesté generace robota Sanctuary AI a necelých 16 měsíců po prvním komerčním nasazení páté generace robota v lednu 2023.

Tato generace robota Phoenix je jednou z nejsofistikovanějších technologií pro zachycení dat o lidském chování, která je v současnosti k dispozici a poskytuje společnosti Carbon jedny z nejkvalitnějších a nejvěrnějších tréninkových dat. Patří mezi ně např.:

Zvýšení doby provozuschopnosti, díky čemuž jsou roboti více k dispozici pro trénink a sběr dat.
Zvýšení rychlosti sestavování a uvádění do provozu, což umožňuje rychleji uvést do provozu více jednotek.
Snížení kusovníku, což snižuje náklady na výrobu.
Významné vylepšení hardwaru, zvýšení rozsahu pohybu v zápěstí, rukou a loktech a zvýšení odolnosti rukou.
Další miniaturizace hydrauliky, snížení hmotnosti, spotřeby energie a složitosti díky zvýšeným hardwarovým a softwarovým opatřením, která překračují stanovené bezpečnostní normy.
Vylepšená ostrost zraku a hmatové snímání, což vede k získání věrnějších dat pro trénink řídicího systému s umělou inteligencí.

Doba potřebná k automatizaci nových úkolů se z týdnů zkrátila na méně než 24 hodin, což představuje zásadní zlom v rychlosti automatizace úkolů a schopnostech autonomních systémů.

„Je neuvěřitelné vidět pokrok, kterého bylo dosaženo za pouhých 11 měsíců,“ řekl Geordie Rose, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Sanctuary AI. „S Generací 7 máme k dispozici systém, který je podle našeho názoru nejblíže člověku ze všech dostupných. Považujeme jej nejen za základní kámen robotiky AI pro všeobecné účely, ale i za rozhodující krok na cestě k umělé obecné inteligenci, a jsme nadšeni, že v tomto směru vedeme. To vše přispívá k tomu, že budeme schopni získávat stále větší množství kvalitnějších a věrnějších dat o lidském chování, což zase urychlí vývoj základních modelů AI a nasazení u zákazníků.“

Zdroj: sanctuary.ai