USA tlačí na Izrael. Chceme co nejrychlejší příměří s Hamásem, řekl v Tel Avivu Blinken

Spojené státy jsou odhodlané co nejrychleji dosáhnout příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Podle agentury AP to ve středu na úvod jednání s izraelskými představiteli prohlásil v Tel Avivu americký ministr zahraničí Antony Blinken.

„I v těchto těžkých časech jsme odhodlaní dosáhnout příměří, které zajistí návrat rukojmích domů. Jediný důvod, proč toho ještě nebylo dosaženo, je Hamás,“ řekl Blinken na schůzce s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem.

ČTĚTE TAKÉ: Snaha o ukončení války. Hamás od Izraele obdržel odpověď na své požadavky

Vyjednavači – Egypt, Katar a Spojené státy – stále čekají na reakci Hamásu na nejnovější verzi návrhu dohody o příměří, které by zastavilo izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy a umožnilo propuštění rukojmích, zadržovaných Hamásem od teroristického útoku tohoto hnutí na izraelské území 7. října, výměnou za palestinské vězně.

Blinken, který před příletem do Izraele navštívil Jordánsko a Saúdskou Arábii, již v úterý vyzval Hamás, aby návrh dohody o příměří bez dalších prodlev přijal. Hamás dosud trval na tom, že klid zbraní musí být „dlouhodobý“.

Blinken má ve středu na programu rovněž setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a dalšími vysokými izraelskými představiteli, návštěvu hraničního přechodu s Pásmem Gazy, přístavu Ašdod, odkud je do Pásma Gazy přepravována pomoc, a setkání s rodinami rukojmích.

V Jordánsku Blinken uvedl, že Netanjahua vyzve ke zvýšení objemu humanitární pomoci, která se dostává do Pásma Gazy přes Izrael. „Musíme také myslet na lidi, kteří trpí,“ řekl Blinken ve středu Herzogovi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT. Izrael bombardoval město Rafáh

Tagy:
Izrael Tel Aviv Hamás USA Tony Blinken