Hlavní obsah

RECENZE: Kaskadér je výborná zábava se skvělými herci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový film Kaskadér režiséra Davida Leitche (John Wick, Bullet Train), který ve čtvrtek vstoupí do kin, slibuje být jedním z největších trháků nadcházející letní sezony. Je nabitý akčními scénami a neuvěřitelnými kaskadérskými kousky, má humor a skvělé herce - Ryana Goslinga a Emily Bluntovou v hlavních rolích.

Trailer k filmu KaskadérVideo: CinemArt

 
Článek

Kaskadér Colt Seavers (Gosling) je hvězdou svého oboru, osobním kaskadérem slavného herce. Po nešťastném pádu z výšky je na dlouhou dobu odstaven nejdřív do nemocnice, kde mu sice dají tělo do pořádku, ale on ztratí chuť pokračovat v nebezpečné práci.

A co hůř, také pokračovat v milostném vztahu s kameramankou Jody. Stáhne se ze světa filmu a nehodlá se vrátit.

Když mu zavolá ambiciózní producentka Gail Meyrová s nabídkou dělat dubla hvězdě akčních filmů Tomu Ryderovi (Aaron Taylor-Johnson) v chystaném sci-fi filmu, nechce o tom ani slyšet. Ale když mu řekne, že si ho vyžádala režisérka, v oboru debutující Jody, okamžitě sedne na první letadlo do Austrálie.

RECENZE: Rivalové jiskří turnaji i láskou

Film

To, co se pak na place rozvine, sleduje jednak proměňující se vztah Colta a Jody, jednak kriminální zápletku, která by byla dost pitomá a přehnaná, kdyby nebyla zjevnou nadsázkou velmi zábavná.

Nešetří humorem, řadou odkazů na akční a sci-fi filmy a zejména fantastickými kaskadérskými kousky.

Režisér Leitch byl sám původně kaskadér. „Má kariéra je postavena na dvaceti letech, kdy jsem dostával rány, jezdil na drátech, boural s auty, nechal se zapálit a úzce spolupracoval se všemi odděleními v oboru,“ říká Leitch, který se postupně vypracoval na choreografa akčních scén a k režii se dostal poprvé jako spolurežisér Chada Stahelskiho na filmu John Wick.

RECENZE: I Barbie může mít existenciální krizi. Ale co my s tím?

Kultura

Těžko by se tedy hledal filmař, jenž by dokázal vzdát větší a působivější poctu řemeslu lidí, kteří nasazují mnohdy doslova životy, ale jejichž jména zůstávají v pozadí. Mimochodem kaskadérem Ryana Goslinga v nejnáročnějších scénách byl mistr oboru Logan Holladay, kterému se dokonce podařilo překonat rekord v počtu otoček auta ve vzduchu. Ten držel film Casino Royal se sedmi otočkami, Kaskadér jich nabídne osm a půl. Už z toho je zřejmé, že nebezpečných scén si užijí diváci do sytosti.

Humor pak přinášejí vtipné dialogy, ale také využití masek sci-fi příšer nejen před kamerou, ale zejména za ní. Film letí ve výborném tempu, kamera Jonathana Sela snímá každý kaskadérský kousek tak, že si ho divák může plně vychutnat.

Co je však jeho největší předností, jsou vynikající výkony Ryana Goslinga (La la Land, Barbie) a Emily Bluntové (Mary Poppins se vrací, Oppenheimer). Oba hrají s velkým nasazením, přesným odstíněním emocí a chemie mezi nimi je dokonalá. Každé jejich setkání, ať srší špičkováním, hádkami, nebo láskou, je doslova okouzlující.

Výborný výkon podávají i Hannah Waddinghamová jako ambiciózní, bezskrupulózní producentka Gail Meyerová a Aaron Taylor-Johnson v roli zhýčkané filmové hvězdy.

Kaskadér
USA 2024, 126 min. Režie: David Leicht, hrají: Ryan Gosling, Emily Bluntová, Hannah Waddinghamová, Aaron Taylor Johnson a další
Hodnocení: 90 %

RECENZE: Papežův zákon je silné osobní drama na pozadí dějin

Film

RECENZE: Pátý film Krotitelé duchů je zbytečně nastavená kaše

Film

Výběr článků

Načítám