Hlavní obsah

Našli domov v Německu a nyní se proti němu obracejí, kritizoval velvyslanec islamisty v Hamburku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochod islamistů v Hamburku a jejich volání po zřízení chalífátu rozčílilo Ahmeda Alattara, velvyslance Spojených arabských emirátů v Německu. Navzdory statusu diplomata se velmi ostře vyjádřil na síti X, bývalém Twitteru.

Foto: Profimedia.cz

Velvyslanec Ahmed Alattar

Článek

„Je neuvěřitelné, nepřijatelné a nepochopitelné, jak se lidé, kteří našli domov v Německu, obracejí proti Německu,“ uvedl Alattar. Dále pokračoval: „Ale to je pro politické islamisty typické.“

Spojené arabské emiráty jsou přitom nábožensky založenou zemí. Islám je státním náboženstvím a v emirátech platí právo šaría. Na rozdíl například od Íránu tento stát bojuje proti terorismu a podporoval americké jednotky v Iráku a Afghánistánu. Od roku 2020 vláda také udržuje diplomatické vztahy s Izraelem.

Řešením je chalífát, skandovali muslimští demonstranti v Hamburku

Zahraniční

Němečtí opoziční politici velvyslanci za jeho vyjádření poděkovali. „Jasná slova velvyslance Spojených arabských emirátů. Je to jasný vzkaz, že mírumilovné arabské země se také distancují od extremistů,“ řekl poslanec Armin Laschet (CDU). Podle Serap Gülerové (CDU) „jde diplomat k věci“. „Je velmi důležité zaujmout jasné stanovisko. Jako muslimové nesmíme nikdy přenechat pole těmto islamistům,“ řekla. Narážela na skutečnost, že úřady v Hamburku demonstraci povolily. Požadavek na vznik chalífátu není trestný, uvedla německá policie.

Nová hrozba v Německu: Pop-islamisté

Evropa

V Hamburku se v sobotu sešlo asi 1100 lidí, kteří tvrdili, že Německo i v souvislosti s izraelským zásahem v palestinském Pásmu Gazy vede protiislámskou politiku a že muslimové v zemi čelí mediální kampani. S sebou měli transparenty jako „Řešením je chalífát“ či „Německo = diktatura hodnot“. Dav opakovaně na výzvu organizátorů skandoval alláhu akbar (arabsky bůh je veliký).

Chalífát je forma vlády, ve které je světské a náboženské vedení sjednoceno v osobě chalífy jako představitele zakladatele muslimské víry. Neexistuje žádné oddělení státu a náboženství jako v demokraciích západního typu. Každý, kdo volá po zřízení chalífátu, tedy jedná proti demokracii a ústavě, připomněla německá média.

Ministryně slibovala zákaz, německé úřady demonstraci za chalífát povolily

Evropa

Výběr článků

Načítám