Blinken na návštěvě Izraele apeloval na uzavření příměří. Jediný důvod prodlev je podle něj Hamás

Spojené státy jsou odhodlány co nejrychleji dosáhnout příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Podle agentury AP to ve středu na úvod jednání s izraelskými představiteli prohlásil v Tel Avivu americký ministr zahraničí Antony Blinken. Úřady ovládané Hamásem ve středu oznámily, že v Pásmu Gazy od začátku války přišlo o život nejméně 34 568 Palestinců, z toho 33 za poslední den. Tyto informace nelze ověřit z nezvislých zdrojů.

Tel Aviv Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Blinken na schůzce s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem

Blinken na schůzce s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem | Foto: Abir Sultan | Zdroj: Reuters

„I v těchto těžkých časech jsme odhodláni dosáhnout příměří, které zajistí návrat rukojmích domů. Jediný důvod, proč toho ještě nebylo dosaženo, je Hamás,“ řekl Blinken na schůzce s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem.

Tribunál v Haagu by mohl vydat zatykač na Netanjahua. USA a Izrael se tomu snaží zabránit

Číst článek

Vyjednávači – Egypt, Katar a Spojené státy – stále čekají na reakci Hamásu na nejnovější verzi návrhu dohody o příměří, které by zastavilo izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy a umožnilo propuštění rukojmích, zadržovaných Hamásem od teroristického útoku tohoto hnutí na izraelské území 7. října, výměnou za palestinské vězně.

Blinken, který před příletem do Izraele navštívil Jordánsko a Saúdskou Arábii, již v úterý vyzval Hamás, aby návrh dohody o příměří bez dalších prodlev přijal. Hamás dosud trval na tom, že klid zbraní musí být „dlouhodobý“.

Blinken má ve středu na programu rovněž setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a dalšími vysokými izraelskými představiteli, návštěvu hraničního přechodu s Pásmem Gazy, přístavu Ašdod, odkud je do Pásma Gazy přepravována pomoc, a setkání s rodinami rukojmích.

Víc humanitární pomoci

V Jordánsku Blinken uvedl, že Netanjahua vyzve ke zvětšení objemu humanitární pomoci, která se dostává do Pásma Gazy přes Izrael. „Musíme také myslet na lidi, kteří trpí,“ řekl Blinken ve středu Herzogovi. 

Při bombardování Pásma Gazy a následné pozemní operaci izraelské armády zahynulo od loňského října nejméně 34 568 Palestinců, z toho 33 za poslední den, uvedlo ve středu ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které ovládá Hamás. Dalších 77 765 osob bylo podle této bilance zraněno. Uvedené údaje nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit a nerozlišují mezi zabitými civilisty a bojovníky Hamásu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme