TOPlist

Desetkrát větší zisk než loni: Samsung je zjevně z nejhoršího venku

Samsung Galaxy S24 Ultra v několika barevných variantách
  • Samsung je z krize venku a vrací se do viditelných černých čísel
  • V prvním letošním kvartálu mu udělala radost zejména čipová divize
  • Špatně se neprodávaly ani smartphony, zejména ty prémiové

Analytické firmy před dvěma týdny ohlásily, že si Samsung v prvním kvartálu letošního roku vzal zpátky korunu největšího výrobce smartphonů. Ve svých analýzách vycházely ze svých interních zdrojů, neboť na oficiální zveřejnění finančních výsledků jsme si museli počkat do aktuálního týdne. Čísla, která včera zveřejnil Samsung, naznačují, že první letošní čtvrtletí bylo v jeho podání nadmíru úspěšné.

Desetkrát větší provozní zisk

Samsung oznámil, že mezi lednem a březnem letošního roku utržil 71,92 bilionu korejských wonů (asi 1,22 bilionu korun), což je meziročně o 13 procent více. Podstatně více vzrostl provozní zisk, a to o neuvěřitelných 932,81 procenta. Korejská firma se totiž na začátku loňského roku potácela na hranici černých a červených čísel, letos se jí ale konečně podařil návrat k viditelně lepším číslům – provozní zisk činil 6,61 bilionu wonů (asi 110 miliard korun). Na rekordní zisky z let 2017–18 to sice stále zdaleka nestačí, je zde ale jasná známka postupného uzdravování.

Za lepší čísla Samsung vděčí zejména čipové divizi, a to díky zvýšenému zájmu o paměťové čipy, především ty s vysokou přidanou hodnotou – paměti HBM a DDR5, serverová SSD či úložiště typu UFS 4.0. Zatímco za první tři měsíce loňského roku vykázala čipová divize vysokou ztrátu 4,58 miliardy wonů, letos skončila v zisku 1,91 miliardy.

Špatně se nevedlo ani mobilní divizi, která vykázala tržby ve výši 33,53 bilionu wonů (nárůst o 5 procent) a provozní zisk 3,53 bilionu wonů (pokles o 10,91 procenta). Samsung nižší zisk omlouvá celkově nižším zájmem o telefony v prvním kvartálu, naopak si pochvaluje silné prodeje řady Galaxy S24, jimž údajně pomohla sázka na umělou inteligenci.



Samsung Galaxy S24 Ultra ve fialové barvě



Nepřehlédněte

Samsung Galaxy S24 Ultra recenze: rekordman podpořený umělou inteligencí

Do druhého kvartálu už Samsung optimistický příliš není – kvůli sezonnosti prý poptávka po telefonech ještě o něco klesne, aby se pak odrazila vzhůru v druhé polovině roku. V létě totiž Samsung dodá na trh novou generaci ohebných telefonů a přihodí k ní ještě chytrý prsten Galaxy Ring. Do příštího čtvrtletí Samsung také predikuje silné prodeje pamětí, především díky vysokým hardwarovým požadavkům na generativní umělou inteligenci.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku