Hlavní obsah

Zemřel Miroslav Macek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek, výrazná osobnost občanských demokratů. Zahájil svou politickou kariéru v Občanském fóru, byl i místopředsedou federální vlády Jana Stráského. Zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Macek na archivním snímku

Článek

Jako první na Macka zavzpomínal jeho letitý souputník exprezident Václav Klaus. „Dnes nás překvapila velmi smutná zpráva. Zemřel Miroslav Macek, jeden z mých nejbližších politických spolupracovníků, politik, který měl významný podíl na vzniku české polistopadové autentické pravice a spoluzakladatel ODS,“ uvedl Klaus.

Ocenil jeho politické myšlení, formulační schopnosti a přesvědčivé vystupování. Připomněl také jeho mimopolitické aktivity, například jeho spisovatelská díla od pokračování Jirotkova Saturnina přes detektivky po překlady Shakespearových Sonetů.

„Jeho milovaným koníčkem byla zahrada, kterou po ‚mackovsku‘ vypiplal do překrásného místa klidu a pohody,“ poznamenal exprezident.

„S Mirkem Mackem odchází nejen významný a talentovaný člověk české polistopadové politiky, ale také všestranně zajímavá osobnost, která bude chybět nejen jeho rodině, ale nám všem. Chci touto cestou vyjádřit nejen svůj smutek, ale především hlubokou soustrast jeho rodině,“ uzavřel.

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Macek na snímku z roku 2019

Politické ostruhy i kontroverze

„S velkou lítostí oznamujeme, že po krátké těžké nemoci zemřel dnes 1. května poklidně ve spánku, doma v přítomnosti své milované ženy Petry, kmenový autor společnosti Albatros Media pan Miroslav Macek. Rozloučení proběhne v úzkém rodinném kruhu,“ uvedla mluvčí vydavatelství Jana Fikotová.

Macek se narodil v Litomyšli v roce 1944, vystudoval stomatologii na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Do Sněmovny lidu Federálního shromáždění vstoupil v roce 1990 v rámci kooptací jako bezpartijní za Občanské fórum. Ve svobodných volbách už byl zvolen coby poslanec OF.

O rok později se stal místopředsedou přípravného výboru ODS, posléze jej stranický kongres zvolil místopředsedou.

Ve Stráského vládě byl pověřen vedením resortu práce a sociálních věcí, rovněž působil jako předseda Federálního výboru pro životní prostředí. Za jeho zrušení si vysloužil nominaci ekologické anticeny Ropák roku.

V druhé polovině 90. let vystupoval Macek jako častý kritik vedení ODS v čele s Václavem Klausem. Po tzv. Sarajevském atentátu jej však podpořil.

Později se stal stínovým ministrem zdravotnictví. Známý byl pro mnohé kontroverzní výroky, zejména se do povědomí zapsal fyzickým útokem na experta pro zdravotnictví soc. dem. Davida Ratha, jemuž na setkání zubařů vrazil záhlavec údajně za urážku jeho manželky. Rath se proti tomu ohradil, osočil Macka ze zbabělosti, načež další ránu vykryl a oba soci se do sebe zaklesli a spadli za pultík.

Výběr článků

Načítám