Středa 15. května 2024, svátek má Žofie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V 79 letech zemřel Miroslav Macek. Casanova české politiky má na kontě i nejdražší facku v Česku

    Stomatolog, publicista a komentátor, bývalý politik Miroslav Macek. | foto: Profimedia.cz

    Zemřel jeden ze zakladatelů a dřívější předseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let. Byl známý především svými kontroverzemi. Má na kontě pohlavek Davidu Rathovi, kritizované byly také jeho podnikatelské aktivity. Někteří ho přezdívají také jako Casanovu české politiky. Před devíti lety si vzal o 42 let mladší manželku.

    Ve věku 79 let ve středu zemřel jeden ze zakladatelů a dlouholetý místopředseda ODS Miroslav Macek. Před rozpadem Československa byl v roce 1992 také místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. Macek byl známý především kontroverzními slovy a činy, mezi které patří například napadení Davida Ratha. V poslední době se probírala také jeho minulost s ženami.

    „S velkou lítostí oznamujeme, že po krátké těžké nemoci zemřel dnes 1. května poklidně ve spánku, doma v přítomnosti své milované ženy Petry, kmenový autor společnosti Albatros Media pan Miroslav Macek. Rozloučení proběhne v úzkém rodinném kruhu,“ uvedla mluvčí vydavatelství Jana Fikotová. Rodina podle ní předem děkuje za projevenou soustrast a zachování soukromí.

    Do politiky se Macek dostal krátce po Sametové revoluci. Nejdříve byl poslancem za Občanské fórum, později se stal jedním ze zakladatelů ODS a byl zvolen také jejím místopředsedou. Před rozpadem Československa zastával několik významných postů v poslední federální vládě Jana Stránského. Ještě před rozdělením a zároveň i brzy po vstupu Macka do politiky však začala být jeho kariéra plná kontroverzí. V roce 1992 totiž například čelil aféře s privatizací Knižního velkoobchodu. Zjistilo se, že společnost, ve které měl Macek podíl, získala v privatizaci velký nemovitý majetek.

    Jen o pět let později čelil další aféře. Zveřejnil totiž bez předchozí konzultace kritickou analýzu ODS, ve které konstatoval, že strana nedokončila privatizaci a zúžila svůj transformační proces jen na ekonomiku. O rok později v další analýze navrhl přípravu na předčasné volby. Zanedlouho byl kritizován za svou roli poradce Erste Bank při privatizaci České spořitelny, která mu měla vynést mnohamilionový zisk. 11. září 2001 reagoval rezignací na post místopředsedy ODS a oznámil, že se o tento post už nebude ucházet.

    Největší kauza spojovaná s jeho jména je dodnes bezesporu napadení tehdejšího ministra zdravotnictví Davida Ratha na sjezdu stomatologické komory v roce 2006. Rath totiž prohlásil, že se Macek údajně oženil s jednou ze svých manželek jen kvůli penězům. Rath Macka žaloval a soud o tři roky později uznal, že se Rathovi musí omluvit a vyplatit mu odškodnění 100 tisíc korun. Manželství, které bylo předmětem onoho slavného pohlavku, skončilo rozvodem téhož roku.

    Právě Mackovy vztahy s ženami jsou předmětem debat už v podstatě od začátku jeho politické kariéry. Macek je totiž známý jako největší Casanova české politiky. S první manželkou Alexandrou Mackovou se rozvedl už v roce 2001 a má s ní prvního syna. Už tehdy se proslýchalo, že Macek má pro ženy slabost a manželství pro něj není žádnou překážkou, což první manželka evidentně nesla nelibě.

    V 90. letech měl Macek románek s Petrou Schmalzovou Pyšovou, kterou proslavila role Miluny z trilogie Zdeňka Trošky Slunce seno. Po tom, co se jejich poměr provalil na veřejnosti, Macek údajně ze vztahu vycouval. Zanedlouho po rozvodu s první manželkou Alexandrou Mackovou si Macek vzal Janu Blochovou. Ani nákladná svatba však nezaručila doživotní záruku. Vydrželi spolu osm let a po tom, co Blochová zjistila, že má Macek syna s milenkou Evou Čejkovou, rozvedli se. Macek tvrdil, že je to lež, Čejková se odmítla o svém soukromí bavit. Nutno připomenout, že právě Blochová byla předmětem pohlavku Ratha.

    S třetí manželkou Petrou Hrochovou se Macek oženil v roce 2015. Hrochová byla mladší o 42 let a Macek s oblibou na Facebooku sdílel její odhalené fotky. Zdálo se, že ho Hrochová nakonec doopravdy zkrotila a jak se říká, do třetice všeho dobrého. Mnozí s oblibou komentovali jejich věkový rozdíl, někteří ji dokonce označovali za kamarádku jeho vnučky.

    V posledních letech se Macek mimo jiné věnoval publicistice a glosoval politické dění. Vydal také pokračování Saturnina s názvem Saturnin se představuje, psal detektivky a překládal Shakespearovy Sonety.

    Fotogalerie

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Středa 15. května 2024, svátek má Žofie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz