Zemřel Miroslav Macek

obrazek
1.5.2024 13:58
Někdejší místopředseda ODS Miroslav Macek odešel ve věku 79 let. Stomatolog, politik, spisovatel, ...
1.5.2024 ČTK sdělila..
Praha - Ve věku 79 let dnes 1. 5. 2024 zemřel jeden ze zakladatelů a dlouholetý místopředseda ODS Miroslav Macek. V době rozpadu Československa v roce 1992 byl místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. ČTK to sdělila společnost Albatros Media, která vydávala jeho knihy. Macek, známý svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy, z aktivní politiky odešel v roce 2001, poté byl externím poradcem tehdejšího prezidenta Václava Klause. V posledních letech se věnoval publicistice, napsal například pokračování románu Saturnin spisovatele Zdeňka Jirotky.

"S velkou lítostí oznamujeme, že po krátké těžké nemoci zemřel dnes 1. května poklidně ve spánku, doma v přítomnosti své milované ženy Petry, kmenový autor společnosti Albatros Media pan Miroslav Macek. Rozloučení proběhne v úzkém rodinném kruhu," uvedla mluvčí vydavatelství Jana Fikotová. Rodina podle ní předem děkuje za projevenou soustrast a zachování soukromí.

Smutek nad Mackovým úmrtím a hlubokou soustrast rodině vyjádřil bývalý prezident Klaus, který ODS založil a léta vedl.  - pokračovat -

* * *

MUDr. Miroslav Macek po léta skoro denně komentoval společenskou situaci v Česku i ve světě. Zřejmě od roku 2 000. Poslední glosa byla z března, vkládám zde její část:

* * *

ÚTERNÍ GLOSY 26.03.2024

Miroslava Macka
Tvrdíme-li (tedy někteří), že Ukrajina měla a má právo vybrat si z hlediska své bezpečnosti státy či bloky, se kterými chce spolupracovat, neměli bychom totéž právo přiznat též Slovensko, Maďarsku a dalším státům?

Tisíce ukrajinských aut u nás jezdí stále bez povinné registrace. Kolik pokut policie za jízdu bez registrace rozdala, se ale přesně neví.
„Statisticky tyto přestupky nesledujeme,“ sdělila policejní mluvčí Hana Rubášová.

Tisíce lidí se připojily k petici za zastavení developerského projektu na místě budovy generálního štábu v Bělehradě, který představil zeť bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner. Podle organizátorů podpisové akce jde o urážku důstojnosti. Budovu v centru srbské metropole zničilo v roce 1999 bombardování NATO.
Po válce se budova, ponechaná v rozbořeném stavu, stala jedním ze symbolů bombardování, které velká část Srbů dodnes považuje za zločin.
Podle srbských médií by na místě budovy generálního štábu měly vzniknout luxusní hotel a apartmány,
Tolik zpráva. Předpokládám, že hlavním důvodem nesouhlasu některých lidí není „urážka důstojnosti“, ale snaha nepřímo očernit Donalda Trumpa. Na projektu je totiž účasten i blízký Trumpův spolupracovník Richard Grennel, zastávající tvrdé prosrbské postoje. Bylo by velice zajímavé vědět, kdo za tou peticí stojí.

Evropská unie ukončila spolupráci s Ruskem v oblasti bezpečnosti, ale nevylučuje její obnovení, řekl zástupce EU o boji proti terorismu.
Spojené státy neplánují zintenzivnit spolupráci s Ruskem v oblasti bezpečnosti, ale jsou připraveny sdílet zpravodajské informace, aby zabránily teroristickým útokům, uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

První účastnice kosmického letu z Běloruska Marina Vasilevskaja, kosmonaut Roskosmosu Oleg Novitskij a astronautka NASA Tracy Dysonová se přemístili z lodi Sojuz MS-25 na palubu Mezinárodní vesmírné stanice.
Ovšem kdyby jen to! Na záběrech z kosmické lidi je vidět, jak se Běloruska s Američankou objímají! ... - dokončení -

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.