Hlavní obsah

FOTO: Hrdinové? Sexuální idolové? Na led! Národní galerie láká na hokej v obrazech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se mistrovství světa v hokeji, které proběhne v Praze a v Ostravě. Na tuto vlnu vsadila i Národní galerie, která nyní láká nejen fanoušky hokeje na výstavu obrazů a uměleckých děl Na led! Hokej a bruslení v obrazech. Mezi exponáty v pražském Paláci Kinských na Staroměstském náměstí nechybí ani dílo slavného hráče a trenéra Ivana Hlinky.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Na led! Hokej a bruslení v obrazech

Článek

„Na výstavě Na led! Hokej a bruslení v obrazech ukážeme návštěvníkům jak malby starých mistrů, jako jsou Pieter Brueghel II. nebo Norbert Grund, tak nejvýraznější tvůrce českého umění 19. století – Augusta Bedřicha Piepenhagena, Karla Purkyně nebo Antonína Barvitia. Vystavena bude také řada prací s tematikou hokeje napříč celým 20. stoletím a v neposlední řadě i díla současných umělců,“ říká generální ředitelka Národní galerie Praha Alicja Knastová.

Vedle obrazů jsou na výstavě také četné plakáty a fotografie dokumentující lásku Čechů, Čechoslováků k tomuto sportu. Mezi umělci, kteří se ve své tvorbě výtvarně „pustili na led“, patří namátkou také díla Krištofa Kintery, Jiřího Surůvky či Ondřeje Kohouta. Ti k našemu národnímu sportu přistoupili s odstupem a nadsázkou.

O leckdy smutné duši hokeje zase vypovídá obraz Ivana Hlinky, který tvořil pod pseudonymem Hlivan. Jmenuje se Smutný klaun (1984).

Výstava bude otevřená do 27. října 2024. Jak uvedla ředitelka galerie, jejím cílem je mimo jiné, aby se diváci ze stadionů mohli projít i jinými, byť pro mnohé z nich netradičními prostory. Mistrovství světa v hokeji proběhne od 10. do 26. května.

Ulice kolem O2 areny budou během hokejového MS uzavřené. „Jezděte MHD,“ nabádají organizátoři

Domácí

Mistrovství světa v hokeji se už čtvrt století hraje s českými puky

Ekonomika

Výběr článků

Načítám