ČSSD o důchodové reformě. Neprohlubovat schodky nákupy zbraní

suverenita cssd
1.5.2024 09:21
Předseda ČSSD Jiří Paroubek včera na tiskové konferenci představil názor strany na vládou předkládanou důchodovou reformu. Není asi divu, že hanebné záměry předsedy vlády Fialy a ministrů Jurečky a Stanjury byly podrobeny ostré kritice.

Paroubek například hovořil    o vládním ideologickém a prognostickém konstruktu, který nemá oporu v dnešní (ale ani budoucí) realitě. Místo   snění, kolik se údajně dožijeme v roce 2050, by se podle jeho názoru měla řešit dnešní situace.

Hovořil mimo jiné  o zesilování motivace důchodců a zaměstnavatelů k tomu, aby ti, kteří mohou, pracovali dobrovolně a co nejdéle. Když dnes nastoupím v 65 letech do důchodu, říká Paroubek, stávám se čistým příjemcem dávky. Na daních a pojištění neplatím nic. Logické by bylo, kdyby pracující důchodci platili jen třeba jednu desetinu dnešních daní včetně pojištění. Totéž by se týkalo jejich zaměstnavatelů.  Mimochodem úplně stejný princip by měl být zaveden pro všechny studenty do 26 let. Najednou by bylo velmi výhodné zaměstnávat důchodce i studenty. O to nikdo nestojí?

Podle Paroubka a ČSSD se dělá   opak. Práce studentů byla nově zdaněna a dlouhou dobu bylo dokonce výhodnější odejít do předčasného důchodu než setrvávat v práci a platit daně. Podle dostupných in formací je v předčasném důchodu více než půl milionu lidí(!). Metodicky správně by měli být zahrnuti do celkové nezaměstnanosti. To už bychom zdaleka nebyli premianti nízkých měr nezaměstnanosti v EU. Takto jsme stovky tisíc práceschopných lidí posunuli do kategorie „starobní důchodci“ a současně říkáme, že na ně nemáme peníze. K tomu chybí stovky tisíc pracovníků prakticky ve všech profesích. Dává něco z toho smysl?

Významným konstatováním ČSSD je, že u nás nehrozí zhroucení důchodového systému. Prvním faktorem, který bude pozitivně ovlivňovat český důchodový systém, je postupné (a rychlé) zavádění robotizace, automatizace, digitalizace a umělé inteligence v české ekonomice, což zvýší zásadním způsobem výkon ekonomiky, a to s menšími počty pracovníků nežli dosud.

Druhým faktorem, uvádí Paroubek,  jsou Ukrajinci. Podle statistik je jich u nás momentálně 350 tisíc. Většinou mladých a mladších lidí v produktivním věku. Hodně jich je již zaměstnáno, hodně z nich pracuje pod úrovní své kvalifikace zásadní u nich je zvýšit jejich znalost českého jazyka. To by mělo být starostí českého státu stejně tak, jako vytvoření schůdného a pružného systému nostrifikace diplomů z ukrajinských VŠ u nás.

Nakonec je třeba konstatovat, že existuje možnost  sanovat alespoň z části schodky na důchodovém účtu ze státního rozpočtu, což Evropská komise umožňuje. Paroubek také výrazně připomenul, že je nutné  neprohlubovat schodky státního rozpočtu neproduktivními výdaji, skokovými růsty výdajů na zbrojení.

 

  


Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.