Hlavní obsah

Na Špicberkách zaznamenali první případ úmrtí mrože na ptačí chřipku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Na jednom z norských ostrovů v Severním ledovém oceánu, konkrétně na ostrově Naděje, byl potvrzen první případ úmrtí mrože na ptačí chřipku. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na vědce. Virus už zabil i další savce včetně lachtanů a tuleňů.

Foto: Profimedia.cz

Mroži lední na Špicberkách (ilustrační foto)

Článek

Jak v úterý napsal list The Guardian, uhynulý mrož lední byl nalezen loni na ostrově Hopen (Naděje) v souostroví Špicberky, řekl agentuře AFP Christian Lydersen z Norského polárního institutu.

Testy provedené německou laboratoří odhalily přítomnost ptačí chřipky, sdělil Lydersen. Vzorek byl příliš malý na to, aby bylo možné určit, zda se jedná o kmen H5N1 nebo H5N8.

„Je to každopádně poprvé, co byla ptačí chřipka zaznamenána u mrože,“ dodal Lydersen.

Turista vyrušil odpočívajícího mrože. Vyšlo ho to draze

Cestování

Dále celkem šest mrtvých mrožů bylo loni nalezeno na Špicberkách, které se nacházejí asi 1000 kilometrů od severního pólu a na půli cesty mezi norskou pevninou a severním pólem. Podle Lydersena není „nepravděpodobné“, že někteří z nich měli ptačí chřipku.

Molekulární mikrobiolog Frank Wong z australské laboratoře pro zdraví zvířat CSIRO k tomu řekl, že přenos na mrože představuje pro mořské savce značné riziko. Dodal, že na tuto nemoc již dříve uhynula zvířata, jako jsou lachtani a tuleni.

Ptačí chřipka je podle Wonga stále „virem přizpůsobeným ptákům“, který obecně přenášejí ptáci, jako jsou kachny a husy. Sporadická nákaza a šíření ptačí chřipky u savců byly pravděpodobně způsobeny tím, že savci pozřeli infikované uhynulé ptáky a žili v koloniích v těsném kontaktu s jinými zvířaty.

První případ nákazy člověka virem ptačí chřipky A (H9N2) ve Vietnamu, hlásí WHO

Svět

Mroži, kteří mohou dorůstat hmotnosti až dvou tun, se živí především rybami a korýši, ale někdy konzumují i mořské ptáky. Lydersen uvedl, že je důležité sledovat vývoj situace, protože tito savci mají tendenci sdružovat se v letních měsících, kdy taje led. Riziko by mohlo hrozit i v případě, že by lední medvěd snědl mršinu nakaženého mrože.

Ptačí chřipka si od roku 2020 vybírá stále větší daň na hospodářských zvířatech. Podle amerických úřadů také již zabila jednoho ledního medvěda na Aljašce. Podle vědců uhynuly na viry ptačí chřipky v Jižní Americe tisíce mořských savců.

Odborníci se strachují mj. o tučňáky v Antarktidě. Ptáci, chaluhy a kormoráni přenášejí H5N1 na Antarktický poloostrov z teplotně mírnějších oblastí.

Tučňáky z Antarktického poloostrova může zdecimovat agresivní ptačí chřipka. Odhalit ji pomohli Češi

Věda a školy

Výběr článků

Načítám