Hlavní obsah

Nebál se ostře formulovat názory, vzpomínají na Macka v ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posunul ČR ke svobodě a volnému trhu, nebál se ostře formulovat své názory, sečtělý a argumentačně přesvědčivý. Tak na zakladatele ODS Miroslava Macka, který ve středu po krátké a těžké nemoci zemřel, vzpomínají jeho někdejší partajní souputníci.

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Macek na snímku z roku 2019

Článek

„Miroslav Macek byl výrazný politik, který ovlivnil směřování České republiky ke svobodě a volnému trhu. Nebál se ostře formulovat své názory a stát si za nimi. I proto bude chybět,“ uvedla ODS na svém oficiálním účtu na síti X.

Jako na významnou figuru na něj vzpomínal někdejší poslanec Boris Šťastný. „Byl to on, který Občanské demokratické straně dal sílu a jasný směr. To, že tu Mirek, stejně jako jeho stará dobrá ODS už není s námi, je velkou ztrátou pro tuto zemi,“ napsal na síti Šťastný, který v ODS působil mimo jiné jako poradce Václava Klause, ale stranu již před lety opustil a nyní se sbližuje s ANO.

Čest jeho památce vzdal také ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „S Miroslavem Mackem jsem se osobně neznal. V pravicovém politickém spektru se ovšem mnoho tak sečtělých a argumentačně přesvědčivých osobností od roku 1989 neobjevilo,“ uvedl na X.

Zemřel Miroslav Macek

Domácí

„I proto ho jeho méně, avšak všeho schopní odpůrci okopávali pokryteckými moralistickými frázemi. Na víc se nezmohli, neboť v politickém rozhledu a diskusi mu často nesahali ani po kotníky,“ dodal.

Ekonomický expert strany Jan Skopeček připomněl, že oba byli svého času Klausovi poradci.

„Já tehdy jako mladíček, on toho měl za sebou mnohem víc a pro mě byl tak spíše inspirací. Nesmírně jsem obdivoval jeho sečtělost, čistotu myšlení a silnou argumentaci. Byl to ten typ politika, který měl svůj vlastní názor, o kterém se snažil přesvědčit ostatní,“ napsal.

„Nesouhlasil, přesto fandil“

Ocenil, že se Macek se svými názory neohlížel na průzkumy veřejného mínění a „nenaskakoval na módní ideologické vlny“.

„Zdobil ho zdravý selský rozum. Byl to taky člověk elegantní. Život si uměl užít a neskrýval to. Myslím, že prožil naplněný život. Přesto jsem ze zprávy o jeho úmrtí smutný. Takový člověk bude nejen v politice chybět,“ dodal.

Krátkou vzpomínku věnoval Mackovi i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar: „Občas jsme se v posledních letech někde potkali. Říkal, že nesouhlasí téměř s ničím, co se snažím ve veřejném životě prosazovat, ale že mi fandí. Já pro změnu nesouhlasil s ním, ale ty rozhovory byly vždycky přínosné.“

Mackův nepolitický odkaz vyzdvihl například senátor Zdeněk Hraba (STAN). „Člověk, který uměl věci nazvat pravými jmény, a také spisovatel, z jehož díla si zaslouží vypíchnout zejména pokračování Saturnina. Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým,“ uvedl na X.

Originální, čestný člověk. Politici vzpomínají na zesnulého Baštu

Domácí

Výběr článků

Načítám