Hlavní obsah

Na trati přes Vysočinu se místo vlaků dočasně zabydlely bagry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tratí z Brna do Havlíčkova Brodu vlaky neprojedou. Proměnila se ve staveniště a železniční provoz se odehrává jen na části železniční magistrály přes Vysočinu. Z Přibyslavi do Pohledu vlaky projíždí staveništěm, mezi Vlkovem a Křižanovem na Žďársku nejezdí vůbec.

Vlkov na Žďársku z podjezdu pod tratí mnoho nezbyloVideo: Milan Vojtek, Novinky

 
Článek

Správa železnic poslední dubnový den oficiálně odstartovala hned tři velké stavební akce. Na úplnou rekonstrukci stanice Vlkov u Tišnova navazuje jako samostatná akce rekonstrukce trati mezi Vlkovem a Křižanovem. Třetí stavbou je kompletní rekonstrukce trati z Pohledu do Přibyslavi na Havlíčkobrodsku.

Vlkovem vlaky neprojedou

„Co se týká stavby ve Vlkově a přilehlém traťovém úseku, povedlo se vyjednat, že stavba bude v době nickolejného provozu, což jsou pro nás ty nejlepší podmínky,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Za označením nickolejný provoz se obrazně ukrývá zmizení kolejí a vlaků ze staveniště, fakticky jde ovšem o stavební práce při úplném zastavení provozu na trati. V době stavebních prací v osobní dopravě místo vlaků jezdí autobusy.

Modernizace nejstaršího pražského nádraží může začít. Otázkou je, kdo se do proměny „Masaryčky“ pustí

Tipy a trendy

Zastavení provozu urychlí práci na stavbě. Stavbaři nemusí řešit průjezdy vlaků stavbou, přerušit práci při jízdě vlaku ani dělat jiná bezpečnostní opatření. „Skutečnost, že staveništěm neprojíždí žádné vlaky, umožňuje udělat celý úsek najednou, ne postupně, a vede k výraznému zkrácení doby stavby. V případě přestavby vlkovského nádraží a úseku do Křižanova tak počítáme s přerušením provozu do jara příštího roku,“ řekl Svoboda.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vlkov je místem přestupu. Z vlaku přes staveniště do autobusu

Do Pohledu vlakem až v roce 2027

Ve druhém úseku mezi Přibyslaví a Pohledem silné využití trati v osobní dopravě neumožnilo nahrazení vlaků autobusy a stavba tak bude řešená postupně, v opravě bude vždy jen jedna ze dvou traťových kolejí. „Kompletní rekonstrukce daného úseku potrvá do jara roku 2027,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Na konci prací pak budou moci vlaky jezdit vyšší rychlostí. Dnešní maximální stokilometrová rychlost se na třinácti ze zhruba dvaceti kilometrů opravené trati změní na koridorovou rychlost 160 kilometrů. Průjezd vlaků tak bude trvat asi o tří minuty méně.

Nástupiště „jde“ blíž lidem

Jiné novinky ocení lidé přímo z okolí železnice. Z Vlkova i Osové na opačné straně trati to budou mít blíž na vlak. Ve stanici Vlkov se stavbaři pustili do demolice nástupišť a s jejich obnovou už nepočítají. Místo nich vznikne nová zastávka Vlkov-Osová asi o osm set metrů blíž obcím. Cesta lidí na vlak tak bude kratší i bezpečnější, protože v polích mimo obec nejsou chodníky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Tak bude vypadat zastávka pro obce Vlkov a Osová

„Počítáme i s dalšími změnami. Zastávky na trati čeká přestavba, ta v Přibyslavi dostane podchod. Nádraží v Přibyslavi získá kolej pro dlouhé nákladní vlaky, navíc, stejně jako stanice Pohled, bude mít nástupiště s přístupem podchodem,“ zmínil mluvčí.

Celková hodnota tří staveb je zhruba sedm miliard korun. Osmdesát procent ceny se podařilo zajistit z evropských dotací.

Brno vykupuje pozemky pro nové nádraží. To bude v provozu od roku 2035

Domácí

Výběr článků

Načítám