Hlavní obsah

Útočník s mečem v Londýně ubodal chlapce pár metrů od domova. Zrovna vyrazil do školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čtrnáctiletý chlapec, kterého v úterý mečem ubodal 36letý pachatel, pocházel ze „spořádané“ církevní rodiny a podle sousedů neměl proti útočníkovi žádnou šanci, protože byl zavražděn pouze pár metrů od svého domova, když šel ráno do školy. Informuje o tom britský deník The Daily Mail, podle něhož muž útočil 22 minut a zneškodnit se ho podařilo až policistovi s taserem.

Muž s mečem pobodal v Londýně několik lidíVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Obyvatelům klidné čtvrti na severovýchodě Londýna se v úterý kolem 06:50 ráno (07:50 SEČ) obrátil svět vzhůru nohama, když 36letý podezřelý nejprve najel autem značky Ford Transit do domu poblíž stanice metra Hainault a poté s mečem v ruce začal své běsnění, při kterém zavraždil teprve 14letého chlapce a vážně zranil další čtyři lidi, včetně dvou zasahujících policistů.

Foto: Profimedia.cz

Útočník s mečem v ruce

Obětí je syn dvou učitelů a podle svědků neměl proti útočníkovi žádnou šanci, protože ho mečem sekl jen pár metrů od vchodových dveří domu, když šel do školy. Podle informací britského deníku oběť navštěvovala soukromou školu a v době vraždy měla na sobě „sportovní oblečení“.

„Je to milý a tichý chlapec. Nehraje si venku, ale zůstává doma. Jeho rodina je velmi milá a slušná. Chodí do kostela a chodí spolu ven jako rodina,“ sdělil jeden ze sousedů britskému deníku.

Muž s mečem pobodal v Londýně několik lidí, čtrnáctiletý chlapec zemřel

Evropa

Úterní útok

Útok mečem 36letého podezřelého zachytily průmyslové kamery a také mobilní telefony místních obyvatel. Natočit se jim podařilo muže, který se pohyboval v ulicích londýnského předměstí během násilného útoku, jenž trval dohromady 22 minut.

Svědci uvedli, že kolem 6:50 ráno místního času zastavila uprostřed slepé ulice Laing Close šedá dodávka Ford Transit. Sousedé opatrně otevírali vchodové dveře a vykukovali z oken zahrad poté, co se z „pomačkané“ dodávky vydal ven muž, který v ruce držel mobilní telefon a zmateně se ptal lidí, kam vlastně přijel.

Zmatek se rychle změnil v hrůzu, když muž vytáhl ze zadní části kalhot meč podobný „samurajskému“ a začal se plížit ulicemi. „Běhal po okolí s mečem v ruce i poté, co přijeli policisté. A hledal oběti,“ uvedl pro The Daily Mail James Fernando.

Na záběrech z mobilního telefonu, které má britský deník k dispozici, je vidět, jak se vousatý muž oblečený do žluté mikiny krčí před jedním z domů a sleduje ulici, zatímco se k němu blíží policejní auta a sanitka.

„Měli jsme velký strach a snažili jsme se schovat a neukázat se v okně, protože (podezřelý) stál hned vedle našeho domu a mohl nás vidět, kdyby se podíval nahoru,“ uvedl jeden ze svědků, kterého The Daily Mail nejmenoval. „Snažili jsme se schovat, ale zároveň jsme natáčeli, jak útočí na policii a na tělo na podlaze,“ dodal dále svědek.

Muže po několika minutách konfrontoval první policista, který na místo dorazil. Snažil se zastavit útok podezřelého a zároveň do vysílačky hlásil, že potřebuje posily.

Při příjezdu záchranných složek podezřelý vykřikl: „Věří tady někdo v Boha?“, pak se otočil a utekl před blížícím se policistou do uličky. Policisté ho následně pronásledovali a muž na ně zaútočil mečem. Dva z nich pobodal tak, že museli na operaci.

Kromě toho pořezal dva další lidi, které The Daily Mail označil jako pravděpodobné cestující, kteří buď čekali na metro, nebo z něj naopak vystoupili. Se zraněními byli odvezeni do nemocnice.

Muže až po 22 minutách zastavil policista, kterému se podařilo zasáhnout ho taserem. „Objekt zajištěn,“ řekl do vysílačky policista.

Sedmnáctiletý Brit zaútočil na střední škole na tři lidi

Evropa

Výběr článků

Načítám