Hlavní obsah

Do oprav silnic letos v Praze dají tři miliardy korun, lze čekat omezení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože se letos má dokončit velká oprava Barrandovského mostu, pracovat se bude na mostu Libeňském a Technická správa komunikací hl. m. Prahy se pustí také do rekonstrukcí silnic. Letos do nich může podle náměstka ředitele Josefa Richtra investovat kolem tří miliard korun.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Rekonstrukce Barrandovského mostu. Ilustrační foto

Článek

Řidiči zaznamenali přípravné práce na podchodu pod Strakonickou ulicí, který má u Zbraslavi nahradit úrovňový přechod. V místě zůstanou pro auta podle Richtra dvakrát dva pruhy a práce mají trvat do konce roku.

V Horních Počernicích bude nahrazen úrovňový přejezd přes železniční trať v Bystré ulici podjezdem. Čeká se už jen na stavební povolení. Opravovat se bude také provizorně podepřený podchod v Türkově ulici v Praze 11.

Jinde silničáři spojí síly s vodohospodáři. Týká se to obnovy vodovodu v ulici Dukelských hrdinů v Praze 7, povrchové úpravy nastoupí v červnu. „Klíčová bude křižovatka Veletržní a Dukelských hrdinů, kterou budeme dělat v létě,“ řekl Richtr.

Oprava Barrandovského mostu začala, tvoří se kolony

Domácí

Do konce prázdnin má trvat obnova vodovodních řadů a povrchů v žižkovské Hartigově ulici. Totéž začne v Peroutkově ulici mezi Jinonicemi a Malvazinkami v Praze 5. Silničáři se s vodohospodáři podle Richtra poprvé shodli na společném zadání, ulice se nebude dělat díky výběru jediného zhotovitele nadvakrát, významná díky tomu bude i úspora peněz. Práce mají začít „co nejdřív“.

Rekonstrukce Průmyslové ulice

Silné omezení dopravy patrně přinese letošní pokračování rekonstrukce Průmyslové ulice, což naváže na loňskou etapu. „Od června do října budeme pracovat na této klíčové komunikaci, která je také ve špatném stavu,“ řekl Richtr.

Podle primátorova náměstka Zdeňka Hřiba se všechny opravy mezi sebou pečlivě koordinují, i když město avizovalo, že při opravě Barrandovského mostu větší akce pozdrží. „Není možní opravovat ty silnice bez uzavírek. Když to někdo vymyslí, jistě získá Nobelovu cenu, možná i dvě,“ řekl Hřib.

Prahu podle něho stále trápí velký vnitřní dluh na infrastruktuře, přičemž kvůli množství aut je podle Hřiba kapacita dopravní sítě „dlouhodobě na hraně“.

Stavbaři začnou také s rekonstrukcí Ďáblické ulice, ve Spořilovské se bude opravovat opěrná zeď. Zcela přestavět se má křižovatka ulic K Běchovicům a V Lipách, nebezpečnou křižovatku má nahradit bezpečnější, kruhová.

Hlavní mosty přes Vltavu

Správa komunikací také připravuje rekonstrukce hlavních mostů přes Vltavu. Projektuje se postup prací pro Hlávkův most, most Legií a Mánesův most. „Ve velmi krátké době budeme soutěžit Čechův most a most Palackého,“ řekl Richtr. První by měl přijít na řadu most Hlávkův, a to hned poté, co za několik let skončí práce na mostu Libeňském.

Mosty představují velmi náročné miliardové investice, bude na ně třeba najít peníze. Letošní tři miliardy korun se podařily správě komunikací dát dohromady díky příspěvkům Státního fondu dopraní infrastruktury a díky převodům peněz, které se v loňském chladném červenci nepodařilo vyčerpat.

Jen trochu šťouchli a spadlo to. V Praze bourají část Libeňského mostu

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám