Hlavní obsah

Další útok medvěda na Slovensku. Samice pokousala houbaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Selce

V katastru obce Selce v okresu Banská Bystrica došlo ve středu k dalšímu útoku medvěda na člověka. Sedmapadesátiletý houbař utrpěl při útoku zranění, která podle dostupných informací nejsou vážná.

Foto: Liptov112 / Facebook

Medvěd v Liptovském Mikuláši

Článek

O útoku informovala obec na své facebookové stránce. „Upozorňujeme, že v oblasti Dubín dnes, tj. ve středu 1. 5. 2024, pokousala medvědice našeho občana. Prosíme vás, abyste si dávali pozor a vyhnuli se lokalitě Dubín a Čachova,“ uvedla obec na sociální síti.

Podle webu standard.sk byl muž na houbách a zaútočila na něj medvědice, která měla mladé. „Na místo dorazil zásahový tým pro medvěda hnědého, záchranka a policie,“ uvedl web. Zásahový tým prohledal okolí, ale není jasné, s jakým výsledkem.

Televize Joj uvedla, že Miroslav utrpěl při útoku zranění na hlavě a na rukou. Navzdory zraněním seběhl až ke skokanským můstkům, kde ho našel kamarád. „Byl zakrvácený, šokovaný, tak jsem ho vzal k nám. Umyl jsem mu rány a zavolal záchranku,“ řekl Ján Mesík. Záchranáři muže ošetřili a odvezli domů. Hospitalizace nebyla nutná. Příbuzní napadeného muže řekli, že Miroslav navzdory útoku přinesl domů i houby.

Další střet s medvědem na Slovensku. Muž se zachránil skokem na hřbitov

Evropa

Oblast v okolí obce, kde se nachází lyžařské středisko, ve velkém vyhledávají turisté, rodiny s dětmi i houbaři.

Obyvatel města Svit na severu Slovenska potkal minulé pondělí medvěda u městského hřbitova za bílého dne. Naštěstí se mu podařilo přeskočit plot a neutrpěl žádná zranění. Medvěd se předtím pohyboval po zdejším cyklistickém chodníku.

V neděli 21. dubna došlo u obce Povina v okrese Kysucké Nové Mesto na severozápadě země k útoku medvěda na muže, který utrpěl zranění na obou nohou a na boku. V neděli 14. dubna došlo k útoku medvěda na lidi v pohoří Poľana u města Detva. Dva muži utrpěli zranění tváře, horních a dolních končetin.

Medvěd útočil v ulicích Liptovského Mikuláše. Lidé sdílejí záběry

Evropa

V polovině března zaútočil medvěd za bílého dne na obyvatele města Liptovský Mikuláš a zranil pět lidí. Dva dny předtím pronásledoval medvěd v Demänovské dolině v Nízkých Tatrách pár z Běloruska. Při úprku před šelmou tehdy zemřela 31letá žena, která spadla do rokliny a smrtelně se zranila.

Populace medvěda hnědého na Slovensku se podle Státní ochrany přírody odhaduje na téměř 1300 jedinců. Parlament projedná návrh zákona, který umožní odstřel medvěda při ohrožení života, zdraví, ale i majetku nebo hospodářských zájmů.

Nedívejte se přímo na něj, neutíkejte zběsile pryč. Odborník radí, co dělat při setkání s medvědem

Domácí

Výběr článků

Načítám