Hlavní obsah

Rapp má Statečné psí srdce, zachránil život ztracenému muži, umí vyštěkat i kopáče vltavínů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Policejní pes Rapp s psovodem Karlem Prokopem z Českých Budějovic si v úterý v Kaiserštejnském paláci na Malé Straně v Praze došli pro významné ocenění Statečné psí srdce. Pětiletý německý ovčák jej získal za záchranu nemocného muže, který se v únoru ztratil v Čenkově u Bechyně na Českobudějovicku.

Foto: Policie ČR, Policie ČR

Policejní pes Rapp si předávaní cen v Kaiserštejnském paláci užíval.

Článek

První den v únoru nastoupili do služby a hned je čekal nelehký úkol. V malé obci u Bechyně, v Čenkově, se ztratil nemocný muž středního věku. „Pohřešovala ho jeho příbuzná, která uvedla, že má zdravotní problémy, se kterými se léčí. Měl jsem informaci, že ho naposledy viděla v nočních hodinách a ráno už doma nebyl. Paní nám poskytla jeho popis včetně oblečení, které měl mít na sobě,“ má zásah stále v živé paměti psovod Prokop.

Zmínil, že s kolegy okamžitě rozjeli pátrací akci. „Vyrazili jsme s Rappem do přilehlého lesa, kde jsem ho vyslal, aby propátral terén. Ušli jsme několik stovek metrů, když Rapp zachytil pachovou stopu, po které se ihned vydal. Spěchal jsem za ním, když jsem zaslechl štěkání,“ popisoval rychlou záchrannou akci psovod.

Zdůraznil, že Rapp muže tedy velmi rychle našel a označil štěkáním. Právě to zřejmě rozhodovalo o životě. „Když jsem k nim dorazil, seděl muž opřený o strom a nereagoval. Zjistil jsem, že je v bezvědomí. Na místo dorazily také ostatní hlídky a společně jsme nalezenému muži poskytli první pomoc,“ upozornil Prokop. Zdravotníci následně muže odvezli do nemocnice. Bez rychlosti, s jakou Rapp muže našel, by téměř jistě zemřel.

Muž na útěku ztratil boty a pak usnul. Vyčmuchal ho pes Felix

Krimi

Karel Prokop se svému čtyřnohému parťákovi věnuje od jeho sedmi měsíců, kdy mu byl přidělen. Aktivně s ním provádí výcvik pachových a obraných prací a výcvik poslušnosti. Rapp ve službě pracuje spolehlivě a dobře odvádí svoji práci. „Několikrát už spěšně vyčmuchal nelegální kopáče vltavínů nebo nalezl odcizené věci, které si pachatel ukryl,“ upozornila na další schopnosti výjimečného vlčáka mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová.

Statečné psí srdce je tradiční anketou, kde již po čtrnácté byli oceňováni psi, jimž se v uplynulém roce povedlo něco zcela výjimečného: zachránit nebo pomoci zachránit lidský život. Ocenění je udělováno v pěti kategoriích a Rapp si odnesl Cenu hlavního partnera.

Všichni z autobusu ven. Pes ústeckých celníků vyčmuchal pod sedadlem podezřelou tašku

Krimi

Výběr článků

Načítám