Další rozhovor Carlsona z Ruska. Tentokrát s Duginem

dugin carlson
1.5.2024 21:44
Celosvětově známý americký novinář a publicista Tucker Carlson zveřenil v úterý na svém účtu na sociální síti X záznam rozhovoru s ruským filozofem a ideologem euroasianismu Alexandrem Duginem. Na počátku rozhovoru vedeného v angličtině Carlson citoval názory objevující se na Západě označující Dugina za „Putinův mozek“, sám však zdůraznil, že prvně jmenovaný není v Rusku „politickou postavou“, ale filozofem.

Carlson se Dugina zeptal na příčinu sociokulturní krize, kterou pozoruje. Dugin odpověděl, že „individualismus“, který převládá na Západě, je nesprávným chápáním lidské povahy a odříznutím od jeho vztahu ke světu. Zdroje toho lze spatřovat v triumfu filozofického nominalismu na Západě, který se pak v západním světě inkarnoval ve formě protestantismu.

„Individualita byla a stále je klíčovým pojmem, který byl umístěn do středu liberální ideologie. A liberalismus je v mém výkladu jakýsi historický, kulturní a politický proces osvobození individuality od jakékoli kolektivní identity, dosahuje transcendence jednotlivce,“ uvedl Dugin, který počátek procesu spatřuje v odmítnutí „kolektivní identity“ katolické církve protestanty.

Ruský filozof zdůraznil, že vzpoura proti těmto univerzalismům tím neskončila, protože tehdy ostří liberalismu mířilo na kolektivní identity národních států „ve prospěch čisté občanské společnosti“. Dugin dospěl k závěru, že liberalismus jako ideologie zvítězil ve velkých politických střetech 20. století, odtud pramení teze o „konci dějin“, kterou vyhlásil Francis Fukuyama.

Dugin Carlsonovi vysvětloval, že liberalismus ve své logice nakonec vede k nadvládě individualismu nad všemi druhy společenství, včetně demokratického konceptu demos, což v politické praxi vede k nadvládě spontánně vytvořených menšin nad těmi, které jsou z demokratického hlediska většinou. Tvrdil také, že Vladimir Putin se posunul do pozice obrany „tradičních hodnot“ a to je dodatečný, metapolitický příspěvek ke střetu mezi Ruskem a Západem.

Připomeňme, že Duginova dcera Darja se v srpnu 2022 u vesnice Bolshiye Vjazemy v Moskevské oblasti stala obětí bombového útoku. Cílem útoku, za kterým zřejmě stála speciální jednotka ukrajinské tajné služby SBU, měl pravděpodobně být Alexandr Dugin.

 

 

 



Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.