Hlavní obsah

Zrušení práva veta by bylo pro EU velké neštěstí, řekl Fico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

U příležitosti dvacátého výročí vstupu Slovenska do Evropské unie se předseda slovenské vlády Robert Fico opětovně vyjádřil pro zachování práva veta. Pokud by došlo ke zrušení práva veta, Unie by se podle Fica mohla dostat v krátkém čase do „velkého neštěstí“.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Robert Fico

Článek

Na galavečeru u příležitosti vstupu Slovenska do Unie slovenský premiér zdůraznil, že právo veta je základem stability Evropské unie. „Právo veta musí zůstat, protože je přesně tím, že se respektují určité prvky rozmanitosti, suverenity a samostatnosti, samozřejmě při plném respektování hodnot a principů Evropské unie jako takové,“ dodal Fico.

Fico ve slavnostním projevu Evropskou unii kritizoval. „Není možné, aby na projev suverenity, samostatnosti a sebevědomí individuálního státu Unie okamžitě reagovala různými pokusy nastartovat mechanismy ohledně právního státu a okamžitě sankcionovat tuto zemi, protože má jiný názor. Musíme respektovat rozmanitost. V opačném případě jde Evropa do velmi komplikovaných období,“ řekl předseda slovenské vlády.

U této příležitosti se Fico také vyslovil za mír v Evropě. „Slovensko má v ústavě předepsané, že to má být země podporující mír, Evropská unie rovněž vznikla jako mírový projekt. Při vší úctě, pokud se dnes podíváme na konkrétní projekty, má to daleko od mírového projektu,“ konstatoval předseda slovenské vlády.

Fico odmítá nový migrační pakt

Evropa

Výběr článků

Načítám