Den vítězství v Moskvě. Perlou ruské expozice je nedávno získaný tank Leopard 2A6

Rusové se připravují na oslavy Dne vítězství, které se budou v roce 2024 lišit od předchozích ročníků. Jejich součástí bude i výstava ukořistěné vojenské techniky ze Západu, píše web Crisis24. Zde je přehled toho, co Rusové představí.

V rámci letošních oslav Dne vítězství Rusové kromě své vojenské techniky představí také přehlídku západní techniky ukořistěné na Ukrajině. Zprávy uvádějí 30 kusů techniky, ale konečné číslo se může ukázat jako o něco vyšší. V současné době je „perlou“ ruské expozice v Moskvě nedávno získaný tank Leopard 2A6, k němuž brzy přibude tank M1A1SA Abrams.

Rusové na přehlídce předvedou vše, co během války získali. Dosavadní snímky naznačují, že se jedná o bojová vozidla pěchoty CV90, ODS M2A2 Bradley, Marder, obrněné transportéry M113, britské obrněné „taxíky“ Saxon nebo „kolové tanky“ z Francie, konkrétně průzkumná vozidla AMX-10 RC.

První tři jmenovaná vozidla jsou těžce vyzbrojená a poměrně dobře pancéřovaná bojová vozidla pěchoty, která přepravují výsadek o několika mužích na určité místo a poskytují mu palebnou podporu pomocí automatických kanónů. V případě vozidla Marder se jedná o kanón ráže 20 mm, zatímco u vozidla CV90 je to kanón ráže 40 mm. To umožňuje ničení lehkého opevnění a v případě programovatelné munice i flambování vojáků ukrytých v zákopech.

Vozidla tohoto typu jsou rovněž vybavena protitankovými řízenými střelami, které zajišťují obranné schopnosti v případě setkání s tankem. Západní vozidla jsou na rozdíl od ruských strojů rodiny BMP vybavena pokročilým systémem řízení palby s termovizním zaměřovačem, který umožňuje rychlejší odhalení a likvidaci cíle. Ukrajinci ze 47. samostatné mechanizované brigády několikrát úspěšně použili své Bradley k „vyčištění“ oblasti od Rusů.

V případě zásahu se navíc posádky západních strojů obvykle mohou dostat ven živé, místo aby skončily v „pancéřové mřížce“, kterou se stávají například vozidla rodiny BMP s palivovými nádržemi namontovanými na zadních výstupních dveřích nebo pod sedadly.

Pokud jde o tanky M1A1SA Abrams, Rusové se toho naučí méně, protože Ukrajinci je dostali v ochuzené verzi, jejíž pancéřování se nevyrovná tomu americkému nebo dokonce polskému.

Ruské pořizování západní techniky má čistě propagandistický rozměr a skutečný přínos takového úspěchu, za předpokladu, že má odpovídající výzkumné a výrobní kapacity, se může projevit až po několika letech.

Zdroj: redakce, crisis24.com, armyrecognition.com