500krát rychlejší než průměrné 5G mobilní telefony. Vědci v Japonsku poprvé přenesli data rychlostí 100 gigabitů za sekundu ve vysokofrekvenčních vlnových pásmech

Konsorcium společností v Japonsku sestrojilo první vysokorychlostní bezdrátové zařízení 6G na světě, které dokáže přenášet data závratnou rychlostí 100 gigabitů za sekundu (Gb/s) na vzdálenost více než 90 metrů, tedy až 20krát rychleji než 5G. Tato rychlost přenosu dat odpovídá bezdrátovému přenosu pěti filmů v HD rozlišení za sekundu a podle společnosti Statista je až 500krát rychlejší než průměrná rychlost 5G T-Mobile v USA.

Výsledky nových testů ukazují, že bezdrátové zařízení konsorcia přenášelo data rychlostí 100 Gb/s v interiéru v pásmu 100 gigahertzů (GHz) a v exteriéru v pásmu 300 GHz, které se v elektromagnetickém spektru nachází pod infračerveným zářením. Testy byly provedeny na vzdálenost 100 metrů. 5G, který byl zaveden v roce 2019, je současným nejmodernějším standardem bezdrátové komunikace a používají ho například téměř všechny nové chytré telefony. Průměrná rychlost sítě T-Mobile je přibližně 204,9 megabitů za sekundu (Mbps), zatímco teoretická maximální rychlost 5G je nejméně 10 Gbps, uvádí portál Livescience.

Vědci již pracují na budování šesté generace tohoto standardu, 6G, přičemž se pracuje na infrastruktuře před jejím zavedením do začátku roku 2030. Hlavní rozdíly mezi 5G a 6G spočívají ve frekvenčních pásmech elektromagnetického spektra, ve kterých pracují. Provoz ve vyšších pásmech obecně znamená mnohem vyšší rychlosti.

zdroj: Livescience