Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
2. května 2024 12:54
Čas čtení 0:54

Močící nerovnost. Amsterdamské ženy si vybojovaly čtyři miliony eur na veřejné toalety

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Močící nerovnost. Amsterdamské ženy si vybojovaly čtyři miliony eur na veřejné toalety
Zdroj: Unsplash/Max van den Oetelaar/volně k užití

Vyhrály tak svůj letitý boj, který označují za močící nerovnost.

Všechno odstartoval příběh Geerte Piening, která se jedné noci v roce 2015 v noci vracela z baru domů, jak píše The Guardian. Ve čtvrti Leidseplein už bylo po zavíračce všech podniků a nejbližší záchod byl dva kilometry. 

Svou potřebu tak vyřešila venku, zatímco ji její kamarádky zakrývaly. Policie jí i přesto dala pokutu 140 eur (asi 3 500 korun), protože porušila vyhlášku o zákazu močení na veřejnosti. 

1. května 2024 10:35 Čas čtení 1:03 Šestnáct let a její první dotyk od muže. Další poškozená promluvila o Cimickém Šestnáct let a její první dotyk od muže. Další poškozená promluvila o Cimickém

Piening postih vnímala jako nespravedlnost. „Kolem bylo hodně pisoárů pro muže, ale já se nikam vyčůrat nemohla. OK, tohle je fakt problém, pomyslela jsem si,“ řekla zmíněnému deníku Piening, které tehdy bylo 21 let. 

Začala proti nespravedlnosti bojovat. Často se setkávala s nepochopením, lidé se jí nezřídka smáli, jeden soudce jí dokonce radil, aby v takovém případě použila pisoár. Nakonec ale získala mnoho žen na svou stranu, včetně jedné z tehdejších amsterdamských radních Ilany Rooderkerk.

Současná poslankyně jí pomohla s legislativním bojem. Letos ho konečně završily úspěchem. Amsterdamský magistrát totiž oznámil výstavbu nových toalet, které by měly být dostupné i vozíčkářům*vozíčkářkám. Není jasné, kolik jich bude, ale na jejich výstavbu město vyčlenilo čtyři miliony eur, v přepočtu tedy přes 100 milionů korun.

Domů
Sdílet
Diskuse