Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak žít pod stresem a nezbláznit se…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Stres je takový ten hrozivý stín, který nám dělá strach nejenom večer před spaním. Když se začne všechno hroutit a nic nefunguje tak, jak má, jde to pořádně na nervy. Dlouhodobý stres pak na nás může pěkně špatně dolehnout. Ale co s tím?

Článek

Naštěstí existují triky a techniky, které nám ukážou cestu ven z toho bludiště. Jsou založené na tom, jak mozek funguje a jejich cílem je naučit ho dobře zaprogramovat - aby nebyl on ten velký šéf a my jenom jeho malinkatí sluhové. Prostě abychom byli my ti páni nad stresem.

Krotit stres je pro naše fyzické zdraví pořádná zátěž. Mozek a tělo jsou prostě spojené nádoby - když se jedna povolí nebo rozbije, táhne to i tu druhou ke dnu. Chceme být fit jak rybička? No tak musíme mít fit i tu psychiku!

Dnešní doba je zbrklá a žene svůj maraton rychleji než Usain Bolt. Pracujeme jako šroubky v továrnách Willyho Wonky. Abychom dokázali podávat vrcholné výkony, musíme se nacpat práci i péči o celou rodinu do jednoho pracovního dne! K tomu připojte problémky typu „jak zaplatit účty“, péči o občas nemocné dospívající potomstvo doma 24/7 a obavy o budoucnost… No nenudím se a vy to asi taky znáte.

Když to všechno sečteme, jsme vlastně neustále ve stresu. Klíč k tomu, jak stres zvládnout a naučit se s ním žít, se skrývá v našem mozku.

Všichni radí totéž. Musíme se se stresem naučit žít, nikoliv s ním bojovat. K dispozici naštěstí máme moderní metody, které když se je naučíme, dovedou zmírnit automatickou reakci mozku na stres. Tím se zmírní úzkostné stavy a zlost a dovolíme mozku, aby měl čas pro nás vymyslet optimální řešení. Pomocí cvičení mozku, jak na stres reagovat, se naučíme se stresem moderní doby vyrovnat. Když se budeme dívat na stres jinýma očima, budeme žít klidnější a zdravější život.

Pokud jste dlouhodobě pod stresem a nevíte si rady, vyhledejte odbornou radu psychologa. Cílem jejich práce je vás nejen naučit, jak stres zvládnout, ale také změnit úhel pohledu, což není někdy vůbec jednoduché. Zejména když máte pocit, že ze své situace nevidíte cestu ven.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám