18.5.2024 | Svátek má Nataša


Dva billboardy

3.5.2024

Před posledními parlamentními volbami vyvolala koalice Spolu kontroverzi provokativním billboardem. Byl na něm zobrazen Babiš s Putinem v zádech, v pozadí text: ZÁVISLOST NA RUSKU. BEZPEČNOSTNÍ HROZBA. NOVÁ HROZBA. STEJNÍ AGENTI.

Billboard měl bumerangový efekt. Andrej Babiš byl přece ten, kdo nechal prudce redukovat ruskou ambasádu v Česku. Na následující vládě Petra Fialy zůstal úkol získat zpátky ukradené české území v pražské Stromovce, ale na to nemá Fialova vláda gule. O závislosti Babiše na Rusku nejsou žádné indicie. Babiš je obchodně navázaný na Západ, odkud jeho firma bere dotace a těží ze Západu své miliardy. Billboard byl tenkrát tedy vcelku klasifikován jako blbost a pak byl v tichosti stažen.

put

Uplynuly dva roky a je tu jiný billboard. Spíše virtuální, protože není vylepen na (zpravidla ilegálních, ale jsme v Česku) plochách. Kopíruje oficiální předvolební plakát s dvojicí Babič – Dostálová, ale místo správného nápisu je tam RUSKO – PRO TEBE VŠECKO. Babiš i Dostálová mají fandovskou vlaječku na obličeji. Navíc to není ofiko SPOLU materiál, je to anonymní „přišlo WhatsAppem‟ vizuál, autor zapomněl smazat metadata, takže je už úplně jasné, odkud vítr vane, ale já to tu řešit nebudu.

put

Rozdíl je v tom, že… to tentokrát sedí. Babiš jistě není řízen Putinem. Babiš nemá žádné názory. Má jenom dva cíle, vydělat peníze a dostat se k pákám moci. Chce ovládnout dostatečně velký počet lidí, aby mu to umožnili, v ideálním případě tak, aby nemusel s nikým uzavírat koalici. Kdyby mu v tom měli napomoci Paroubkovi Marťané, natře se nazeleno a nasadí si tykadla. Nebude mu to dělat o nic větší potíže, než když vyrazil v křížkem v kapse klanět se Svatému Jezulátku v Karmelitské ulici (a odtud ho vyhodili a dobře udělali). Proto štve proti naší pomoci Ukrajině. Proto znevažuje vládu, že je ukrajinská. Proto zpochybňuje kroky vedoucí k upevnění naší pozice v obranné soustavě NATO.

Copak neví, že v tomto sporu jde víc o nás než o Ukrajinu? Je mu jedno, že když Západ projeví slabost, když se podvolí tak nestoudné zvůli, jako byl ruský útok, že si na sebe přitáhneme další útoky – nejen z Ruska? Otázky nemají smysl. Takto neuvažuje. Jde mu o dosažení bezprostředního cíle, vyhrát sérii voleb a dostat se k moci. Že momentálně hraje ruskou píseň ho nezajímá, průzkumy mu potvrzují, že dělá dobře.

Takže ta poslední – pravda, podpásovka – velmi trefně připomíná, jak to všechno je.

Otázka je, jaký to bude mít vliv ve společnosti. Na jeho stoupence určitě ne. Otevře to váhajícím oči?

Jsem v tomto ohledu skeptický. Kdo v tomto váhá po všem, co jsme viděli a slyšeli a zažili, není mu pomoci. Podle mého názoru to bude mít jen efekt komický, že jsme se zasmáli dobře provedenému vtipu. Pořád jsme přece národ, který v roce 1946 a pak 1948 předal moc ve státě bez odporu komunistům.

Aston Ondřej Neff