Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

V ruskom väzení som si chcela vziať život, priznala po čase americká basketbalistka

Hviezdy zámorskej basketbalovej WNBA Brittney Grinerová, ktorá pôsobí v tíme Phoenix Mercury, rozprávala pre televíziu ABC o svojom pobyte v ruskom väzení v roku 2022.

03.05.2024 08:50
Brittany Grinerová Foto:
Brittney Grinerová sa po roku vrátila aj do americkej basketbalovej reprezentácie.
debata (3)

Za mrežami musela stráviť desať mesiacov za to, že jej náplne do elektronických cigariet obsahovali konopný olej. O svojich zážitkoch sa chystá už tento mesiac vydať knihu.

Život Grinerovej sa vo februári 2022 obrátil po kontrole na moskovskom letisku hore nohami. V jej batožine sa našli náplne obsahujúce menej než gram konopného leja. Na tie mala síce lekársky predpis z USA, v Rusku sú však nelegálne. Po priznaní bola po súdnom procese odsúdená k deviatim rokom väzenia.

Joel Embiid Čítajte viac Mám krásnu tvár, nepáči sa mi to, ale budem bojovať. Hviezdu NBA sužuje Bellova obrna

Hviezdna športovkyňa sa tak stala významnou pákou, ktorú mohol ruský režim použiť ako reakciu na protiruské športové sankcie. Celá kauza bola pozorne sledovaná a rodáčka z Houstonu mala podporu širokej verejnosti.

Po dlhých desiatich mesiacoch, keď si len môžeme domýšľať, čomu musela v ruskom väzení čeliť, sa dočkala prepustenia do rodnej krajiny. „V prvých týždňoch som si chcela vziať život. Chcela som opustiť tento svet,“ priznala basketbalistka v emotívnom rozhovore v relácii 20/20 televízie ABC, ktorý zverejnila televízna stanica ESPN.

Timotej Malovec Čítajte viac Zaujímavé basketbalové novinky. Slovenský mladík pôjde na draft NBA

Vo väzení ju donútili napríklad napísať dopis v ruskom jazyku prezidentovi Putinovi. „Musela som požiadať o odpustenie a poďakovať sa ich veľkému vodcovi. Nechcela som to urobiť, ale potrebovala som sa vrátiť domov,“ opísala zážitky 33-ročná dvojnásobná olympijská víťazka.

19. mája 2023 sa opäť objavila v americkej súťaži WNBA v drese Phoenixu a celá aréna jej k návratu aplaudovala. Svoje traumatické zážitky z ruského väzenia sa chystá v máji preniesť do knižnej podoby.

Podkošové krásky na ME v basketbale 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Na blížiacich sa ME basketbalistiek budú...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #wnba #Brittney Grinerová #Phoenix Mercury