Ukrajina na hraně…

ua flag 23
3.5.2024 09:32
Realitu nelze popírat. To dělají prostoduší protiruští fanatici typu Fialy či Černochové, ale tam kde jde o životy dalších statisíců ukrajinských vojáků se musí najít střízlivé vidění situace. Zdá se, že i ve vedení ukrajinských zpravodajských služeb situace nezrála. A velmi jasně a průlomově…

 

„Ukrajina na hraně“ – s tímto titulkem Časopis Economist zveřejnil rozhovor s Vadimem Skibitským, představitelem Hlavního zpravodajského ředitelství (GUR) ministerstva obrany.

Zástupce GUR učinil řadu rezonujících prohlášení:

  1. Skibitsky „nevidí možnost, aby Ukrajina vyhrála válku pouze na bitevním poli“.

Jednání jsou podle něj nevyhnutelná a dosažení hranic z roku 1991 „se stává stále vzdálenější perspektivou“ a válku by neukončilo.

Právě teď se obě strany před případnými jednáními předhánějí o „nejvýhodnější pozici“. Mohou ale začít až ve druhé polovině roku 2025. Do té doby bude Rusko čelit vážným protivětrům. Ruský vojenský výrobní potenciál se podle jeho názoru zvýšil, ale na začátku roku 2026 se kvůli nedostatku materiálů a inženýrů dostane na plošinu. Oběma stranám může nakonec dojít zbraně. Ale pokud se nic jiného nezmění, tak na Ukrajině to skončí rychleji. 

  1. V blízké budoucnosti bude Rusko pokračovat v realizaci svého plánu na dobytí Donbasu. Pád Chasov Yar je „otázkou času“. 

"Samozřejmě ne dnes a ne zítra, ale vše závisí na našich rezervách a zásobách," řekl Skibitsky.

Rusko se také připravuje na ofenzivu v Charkovské a Sumské oblasti, ale načasování tohoto útoku závisí na stabilitě ukrajinské obrany na Donbasu. Skibitsky naznačuje, že hlavní ruský útok začne „na konci května nebo na začátku června“.

Rusko má na Ukrajině podle něj 514 000 vojáků, což je více než odhad 470 000, který minulý měsíc uvedl šéf NATO Cavoli. Severní skupina Ruska poblíž hranic s Charkovem čítá 35 000 lidí, ale plánuje se rozšířit na 50 000 až 70 000 vojáků.

Rusko také vytváří ve středním Rusku záložní divize o 15 000 až 20 000 mužích. 

Podle něj to na operaci k dobytí velkého města „nestačí“, ale na menší úkol to může stačit.

„Rychlá operace ke vstupu a výstupu: možná, ale operace k obsazení Charkova nebo dokonce města Sumy je jiný rozkaz a my to víme,“ dodal Skibitsky.

  1. Podle jeho názoru již ruská armáda není tou „arogantní organizací“ jako v roce 2022. A nyní funguje jako „jednotné tělo, s jasným plánem a pod jedním velením“.

-x-x-x-

Samozřejmě, že i tento názor dosud neznámého ukrajinského vojenského experta je důsledkem nepopiratelného zvýšeného úspěšného tlaku tlaku Ruska, ale i zřejmě poslední ukrajinské naděje, že připravované jednání ve Švýcarsku o Rusku bez Ruska, kde západní politici jistě vášnivě budou Ukrajinu proti Rusku propagandisticky podporovat a poskytne se tak alibi, že Zelenského vedení konečně může s Ruskem jednat. To setkání bude v podstatě připomínat jakousi „mnichovskou dohodu“, kdy obětí by mělo být Rusko. Ale Rusko není v postavení Československa z roku 1938.

A navíc : Není vůbec zajímavé, co řeknou západní politici. Rozhodující bude postoj globálního jihu a zejména strategického spojence Ruska – Číny. Pokud ta by odsouhlasila tzv. Zelenského formulku, bylo by to zlé. Ale to  myslím už teď můžeme vyloučit.

V každém případě: Ledy se pohnuly…

 

 

 

 

jiri-vyvadil
Vědět, co v politice nastane, mě baví...

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.