Přednáška v telčském muzeu: Archeologie Telčska

regiony

Přednáška pro širokou veřejnost je věnována archeologickému bádání na území mikroregionu Telčsko a pořádá ji Muzejní spolek v Telči ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Jihlava u příležitosti vydání stejnojmenné publikace, kterou finančně podpořilo Město Telč.

Přednáška v telčském muzeu: Archeologie Telčska
Z plakátu k akci
3. května 2024 - 11:00

Na přednášce budou prezentovány archeologické nálezy shromažďované v depozitáři telčského muzea od 19. století i novodobé archeologické výzkumy města Telče a jeho okolí. Zaměříme se na výzkumy prováděné na území samotného města, jeho domů, zámku nebo zvláštního sídelního útvaru – opevněné polohy (dvorce) v místech románské věže sv. Ducha. Hlavní pozornost bude věnována zatím největšímu archeologickému odkryvu dna Staroměstského rybníka s objevem nejstaršího stálého osídlení na katastru Telče z přelomu 12. a 13. století. 

Jen okrajově pak budou prezentovány výzkumy blízkého hradu Štamberka (k. ú. Řásná) a premonstrátského kláštera v Nové Říši. Přednáška je též věnována v loňském roce otevřené stálé expozici ve sklepních prostorách telčské radnice, zbudované u příležitosti 30. výročí zápisu města na seznam památek UNESCO.

NovinkyVysočina.cz informovala Dana Oberreiterová, tisková mluvčí, Muzeum Vysočiny Jihlava, p.o.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:muzeumvysocinyjihlava)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif