Jiří Lehečka hraje bekhend ve čtvrtfinále turnaje v Madridu.

Jiří Lehečka hraje bekhend ve čtvrtfinále turnaje v Madridu. | foto: Reuters

Lehečka slaví milník. Mezi elitou se rozkoukal a útočí na první dvacítku

  • 1
Souboj 31. hráče světového žebříčku se 35. v semifinále podniku Masters? Skvělá příležitost pro oba. Jiří Lehečka a Kanaďan Félix Auger-Aliassime se o její zužitkování poperou v pátek od 20:00, vítěz si v Madridu zahraje nedělní finále. „Jsem rád, že se mi teď na turnajích Masters daří, po loňském roce, kdy se mi na nich příliš nevedlo, jsem si to moc přál,“ vypráví český tenista.

Dvaadvacetiletý reprezentant podstoupí své premiérové semifinále takhle velké akce v kariéře. „Skvělý pocit a velmi důležitý milník pro mou kariéru,“ přiznává.

Do pozdní fáze turnaje této kategorie se dostal podruhé v krátké době: v polovině dubna v Indian Wells ale ve čtvrtfinále vypadl.

Lehečka postoupil v Madridu do semifinále, zraněný Medveděv vzdal

A v minulé sezoně se v největších areálech po světě teprve rozkoukával. „Nechci říkat, že jsem se trochu styděl hrát svůj nejlepší tenis, ale získával jsem cenné zkušenosti, které mi teď pomáhají v důležitých zápasech. Třeba proti Rafovi,“ zmínil triumf v madridském osmifinále nad Rafaelem Nadalem.

Ve čtvrtek měl mezi poslední osmičkou usnadněnou úlohu tím, že jeho soupeř Medveděv si poranil tříslo a duel po prvním setu, který český tenista vyhrál 6:4, skrečoval.

Ačkoli si Lehečka přál porazit světovou čtyřku v kompletním zápase, jistě uvítal, že ušetřil síly. Sám totiž laboruje s menšími obtížemi: stále cítí bolavá záda, kvůli kterým před Madridem měsíc nehrál.

Jiří Lehečka dobíhá k bekhendu ve čtvrtfinále turnaje v Madridu.

„Po zranění jsem se v tréninku soustředil více na kvalitu a intenzitu,“ cituje ho oficiální web ATP. „A od prvního dne, kdy jsem sem dorazil, jsem se cítil dobře, zvyknul jsem si na podmínky.“

S Augerem-Aliassimem se potkal na loňském Australian Open a radoval se z výhry ve čtyřech setech, i díky tomu bude na madridské antuce mírným favoritem.

Lehečka vs. Auger-Aliassime

ONLINE v pátek od 20:00

O rok starší Kanaďan ke čtvrtfinále vůbec nastoupit nemusel, neboť turnajová jednička Jannik Sinner se kvůli zranění odhlásil.

Lehečka si už tažením mezi poslední čtyřku vysloužil žebříčkový skok: momentálně figuruje v živém pořadí na 22. místě, což je o stupínek lepší než jeho dosavadní maximum. Finálová účast by ho katapultovala na dosah elitní dvacítky, kterou si vytyčil jako předsezonní cíl.

Kromě vidiny boje o hodnotný titul ho tak požene i další motivace.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga