Gruzínský premiér odmítl odcestovat do USA

Irakli Kobachidze
3.5.2024 12:31
Předseda gruzínské vlády Irakli Kobachidze odmítl odjet na návštěvu USA kvůli nepřijatelnosti podmínek, které Washington pro návštěvu stanovil. Američané zejména požadovali, aby dočasně byl z parlamentního schvalování vyřazen zákon o transparentnosti zahraničního vlivu, nepřesně označovaný jako zákon o zahraničních agentech. Zákon gruzínští poslanci již schválili ve dvou čteních a do konce května ho čeká závěrečné hlasování. Americké velvyslanectví zveřejnilo prohlášení, že do USA byli pozváni vysoce postavení představitelé gruzínské vlády, což gruzínská strana odmítla.

„V tomto ohledu bychom rádi objasnili, že předseda vlády Gruzie byl pozván do Spojených států s upozorněním, že před návštěvou bude gruzínský parlament nucen dočasně zastavit projednávání návrhu zákona „O transparentnosti zahraničního vlivu“. Uskutečnění návštěvy s podmínkami neodpovídá duchu partnerství, které by mělo být založeno na vzájemném respektu a vzájemné důvěře,“ uvedlo k tomu gruzínské ministerstvo zahraničních věcí.

Velvyslanec USA v Gruzii Robin Dunnigan v prohlášení uvedl, že gruzínská vláda odmítla jednání, protože je podle jeho názoru je odhodlána schválit zákon, o kterém Evropská unie jasně řekla, že je neslučitelný s aspiracemi Gruzie v unii. „Zároveň se někteří představitelé vládnoucí strany rozhodli zaútočit na největší zastánce gruzínské suverenity: Spojené státy a Evropskou unii,“ prohlásil americký diplomat.

Je třeba připomenout, že ve Spojených státech od roku 1938 existuje Foreign Agents Registration Act, jehož hlavním účelem je zajistit, aby americká veřejnost a američtí zákonodárci věděli o zdrojích propagandy a přesné identitě lidí, jejichž cílem je ke svému obrazu ovlivňovat americké veřejné mínění, zákony, tedy de facto vnitřní politiku v zemi. Podle dikce tohoto zákona je agentem zahraničního subjektu jakákoli osoba nebo organizace, která jedná na základě pokynu, zda je pod vlivem zahraničního subjektu. Týká se i těch, kteří se pod takovým krytím účastní politických aktivit, realizují aktivity v oblasti styku s veřejností pro zahraniční subjekt, nebo získávají či rozdělují na území Spojených států jakékoli finanční a jiné prostředky, nebo zastupují před představiteli americké vlády jakékoli cizí zájmy.

Plyne z toho, že pozdvižení okolo gruzínského zákona o transparentnosti zahraničního vlivu, který velmi kopíruje americkou  právní úpravu, je falešné. A to jednak ze strany Washingtonu, ale také Evropské unie, která samozřejmě jeho zrušení od Američanů nepožaduje.  

 



Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.